Orosz fölény női sífutásban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Lazutyina és Danyilova nagy csatát vívott az első helyért

A második, immáron szabad stílusú üldözéses versenyben csupán a legjobb ötven versenyző indulhatott, de Danyilova nem talált legyőzőre. Az orosz versenyző 6,88 másodperccel előzte meg Lazutyinát, míg a harmadik helyre a kanadai Beckie Scott futott be. Az 1970. június 10-én született Danyilova ezzel harmadik olimpiai bajnoki címét szerezte, négy éve Naganóban a 15 km-es klasszikus stílusú távot nyerte meg, és tagja volt a győztes orosz váltónak is, míg a 10 km-es távon ezüstérmet szerzett. (A világbajnokságokon tizenegy érme van: négy arany, négy ezüst és három bronz.)

Danyilova - mint a verseny után elmondta - a klasszikus stílusú résztáv után egyáltalán nem volt biztos az aranyéremben, hiszen mindössze 0,2 mp-vel vezetett honfitársa, Larissza Lazutyina előtt. "Csak azt tudtam, hogy arany- vagy ezüstérmet nyerek. A második öt kilométer előtt már nem tudtam másra gondolni, kizárólag a versenyre. Nehéz győzelem volt. A rajt előtt az volt a legfontosabb, hogy orosz versenyző legyen az aranyérmes. Ezúttal én voltam az erősebb, így lett az enyém az első hely."

A végeredmény:
1. Olga Danyilova (orosz) 24:55.13
2. Larissza Lazutyina (orosz) +6,88
3. Beckie Scott (kanadai) +17.77
4. Katerina Neumanniova (cseh) +17,88
5. Viola Bauer (német) +18.98
6. Julija Csepalova (orosz) +19.21

Férfi szánkó: a Leitner, Resch páros nyert

A szánkózók férfi páros küzdelmeiben a német Patric-Fritz Leitner, Alexander Resch páros győzött, úgy, hogy az első futamot megnyerte, a másodikban pedig a második helyen zárt. A dobogó második fokára a naganói bronzérmes amerikai Brian Martin, Mark Grimmette kettős zárt, harmadik pedig a szintén amerikai Chris Thorpe, Clay Ives dúó lett. Érdekes, hogy Thorpe Naganóban még Gordy Sheer oldalán lett ezüstérmes.

A győztes német páros már évek óta együtt készül, 1999-ben Königseeben már világbajnokok voltak, ugyanabban az évben két VK-győzelemmel az összetett Világkupában a harmadikok lettek. Egy év múlva megvédték vb-címüket és már a Világkupában is verhetetlennek bizonyultak. Pedig nem sok kellett volna ahhoz, hogy örökre befejezzék a versenyzést: 2000 októberében egy winterbergi edzésen hatalmasat buktak és Resch, amellett hogy komoly nyaksérülést szenvedett, percekig eszméletlen volt.

A végeredmény:
1. Partic-Fritz Leitner, Alexander Resch (német) 1:26.082
2. Brian Martin, Mark Grimette (amerikai) +0,134
3. Chris Thorpe, Clay Ives (amerikai) +0.138
4. Steffen Skel, Steffen Wöller (német) +0.293
5. Chris Moffat, Eric Pothier (kanadai) +0.419
6. Markus Schiegl, Tobias Schiegl (osztrák) +0.436

Hódeszka: francia és svájci arany

A nők között a francia Isabelle Blanc, a férfiaknál a svájci Philipp Schoch nyerte a hódeszkások párhuzamos óriásműlesikló versenyét. Blanc honfitársa, Karine Ruby előtt végzett az élen. Bronzérmes az olasz Lidia Trettel lett. Schoch a svéd Richard Richardsonnal szemben diadalmaskodott a döntőben. A harmadik helyen az amerikai Chris Klug végzett.

Hódeszka, férfi párhuzamos óriásműlesiklás:
1. Philipp Schoch (Svájc)
2. Richard Richardsson (Svédország)
3. Chris Klug (Egyesült Államok)
4. Nicolas Huet (Franciaország)
5. Dejan Kosir (Szlovénia)
6. Mathieu Bozzetto (Franciaország)

Hódeszka, női párhuzamos óriásműlesiklás
1. Isabelle Blanc (Franciaország)
2. Karine Ruby (Franciaország)
3. Lidia Trettel (Olaszország)
4. Jagna Marczulajtis (Lengyelország)
5. Maria Kirchgasser-Pichler (Ausztria)
6. Julie Pomagalski (Franciaország)

Egy kanadai síelő súlyos baleset szenvedett

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a kanadai alpesi sí-válogatott egyik tagját, aki bukott a pénteki edzésen. A huszonkét éves David Anderson keze és lába több helyen eltört. Az első orvosi jelentés szerint valószínűleg fejsérülést is szenvedett, de ennek ellenére nem veszítette eszméletét. Joze Sparovec, a kanadai válogatott vezetője elmondta: a szerencsétlenül járt sportoló a szombati szuper-óriásműlesikló
versenyre készült, amikor rácsúszott az egyik pályakarbantartó-gépből "származó" kábelre, s nagyot esett. Anderson harmincnyolcadik volt a vasárnapi lesiklásban.

Férfi jégkorong: orosz siker

A középdöntővel folytatódott - gyakorlatilag az érdekességeket, izgalmakat illetően a nyolc legjobb csapat részvételével elkezdődött - a férfijégkorong-torna Salt Lake Cityben. A D csoport nyitó mérkőzésén a naganói ezüstérmes oroszok a vártnál nehezebben győzték le a selejtezőből felkerült fehéroroszokat. A fehéroroszok azért szorongathatták meg az NHL-sztárokkal felálló ellenfelüket, mert remekül (háromból három gól) értékesítették emberelőnyös helyzeteiket. Az oroszok főleg az első harmad hajrájában és a záró játékrész elején használták ki könyörtelenül a rivális hibáit.

Férfi jégkorong, középdöntő, D-csoport:
Oroszország - Fehéroroszország 6-4 (3-1, 1-2, 2-1)
gól:
Szamszonov (2.), Zsamnov (18.), Kovalcsuk (20.), Jasin (26.), Mironov (43.), Fjodorov (45.), illetve Antonenko (9.), Hmil (27.), Kaljuzsnyij (35.), Szalej (59.)

Szlovák tiltakozás

Tizennyolc szlovák NHL-játékos bírálta az olimpia lebonyolítási rendszerét. Szerintük a profiliga és a nemzetközi szövetség nem biztosít egyenlő feltételeket a résztvevőknek. "Klubjaink nem minden selejtező mérkőzésre engedtek el bennünket. Ez sportszerűtlen lépés volt" - többek között ez áll nyílt levelükben, amelyet az NHL-nek, a NHL játékos-szakszervezetének, valamint a NOB-nak és az IIHF-nek küldtek el. A tengerentúli bajnokság csak a legjobb nyolc csapat küzdelmei alatt szünetel. Mivel a szlovákoknak selejtezőt kellett játszaniuk, több sztárjuk hiányzott és végül - nagy csalódást okozva - az utolsó előtti, tizenharmadik helyen zártak.

Ajánlat:

Korábban:

Pincési László