Búcsúztak a svédek és a csehek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Férfijégkorong, negyeddöntő:
Fehéroroszország - Svédország 4-3 (2-1, 0-1, 2-1)
gól:
Romanov (8.), Dudik (10.), Kovaljev (43.), Kopat (58.), illetve Lidström (4.), Nylander (31.), Sundin (48.)

Az esélyesebb svédek az NHL előző idényében a legjobb hátvédnek választott Nicklas Lidström révén gyorsan betaláltak. Ekkor Oleg Romanov volt kiállítva, aki visszatérve a büntetőpadról hamarosan létszámhátrányból szerzett gólt.

A fehéroroszok a folytatásban is remekül tartották magukat, 2-1-re és 3-2-re vezettek, a svédek ugyan kétszer egyenlítettek, de Vlagyimir Kopat két és fél perccel a vége előtt betalált, eldöntve ezzel a továbbjutást.

Oroszország - Csehország 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
gól:
Afinogenov (25.)

Az első harmadban a csehek kezdeményeztek többet, de gólt nem ütöttek. Fordulás után az NHL-es Buffalo Sabresben játszó Makszim Afinogenov betalált egykori klubtársa, a nyár óta a Detroit Red Wingst erősítő Dominik Hasek kapujába.

A címvédő később is mezőnyfölényben játszott, de Nyikolaj Habibulin mindent védett. A Tampa Bay Lightning sztárja 41 lövést hárított.

Érdekesség, hogy az 1998-as naganói döntőben az oroszok 1-0-ra kaptak ki a csehektől.

Egyesült Államok - Németország 5-0 (1-0, 4-0, 0-0)
gól:
Roenick (14.), Chelios (21.), Amonte (30.), LeClair (31.), Hull (32.)

Az első harmadban sokat szabálytalankodtak a németek, és ez lett a vesztük: Jeremy Roenick értékesített egy emberelőnyös helyzetet.

Közvetlenül a szünet után Chris Chelios távoli lövése talált utat a kapuba. Később is folytatódott az örömhoki: a második játékrész derekán 2:05 perc alatt újabb három hazai gól esett.

Az amerikaiak az elődöntőben a naganói ezüstérmes oroszokkal találkoznak, a két csapat mérkőzése a középdöntőben 2-2-vel ért véget.

Kanada - Finnország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)
gól:
Sakic (4.), Yzerman (35.), illetve Hagman (36.)

Joe Sakic, a kétszeres Stanley Kupa-győztes Colorado Avalanche csatára, akit az előző idényben az NHL legértékesebb játékosának választottak, már a negyedik percben fonákkal betalált. Ez megadta az alaphangot.

A kanadaiak óriási iramot diktáltak, és növelték az előnyüket: Mario Lemieux álompasszát Steve Yzerman lőtte a tehetetlen Jani Hurme fölött a kapuba. Húsz másodperccel később jött a válasz: Niklas Hagman értékesítette Tomi Kallio centerezését.

Az utolsó játékrészben a tengerentúli gárda hősiesen védekezett, a finnek képtelenek voltak egyenlíteni.

Sílövészet, férfi váltó, 4x7,5 km:
A Naganóban második Norvégia nyerte a férfi sílövők 4x7,5 km-es váltóját. A győztes csapat tagjaként Ole Einar Björndalen negyedik aranyérmét szerezte Salt Lake Cityben. A második helyen a címvédő német, a harmadikon a francia négyes végzett.

A 28 éves Björndalen az első biatlonista, aki egy olimpián négy első helyet szerzett, azaz minden számban (10 és 20 km, üldözőverseny és váltó) győzött. Ötkarikás játékokon összesen öt arany- és egy ezüstérmet gyűjtött.

Sílövők, férfi váltó, 4X7,5 km:
1. Norvégia (Halvard Hanevold, Frode Andresen, Egil Gjelland, Ole Einar Björndalen) 1:23.42.3 (8 lőhiba)
2. Németország (Ricco Gross, Peter Sendel, Sven Fischer, Frank Luck) 1:24:27.6 (10)
3. Franciaország (Gilles Marguet, Vincent Defrasne, Julien Robert, Raphael Poiree) 1:24:36.6 (6)
4. Oroszország 1:24:54.4 (9)
5. Csehország 1:26:36.1 (12)
6. Ausztria 1:26:58.9 (9)

Az olimpiára 54 év után vissztért férfi-, illetve először megrendezett női szkeletonban egyformán amerikai aranyérem született Jim Shea, illetve Tristan Gale révén. Shea az utolsó ellenőrző pontnál még egy századdal kívül volt a végül ezüstérmes osztrák világbajnok, Martin Rettl idején, de a célban már öt századnyi előnyt mutatott az óra. A harmadik helyet a svájci Gregor Sta:hli szerezte meg. A nőknél Gale magabiztosan, a két futam alapján egy tizedmásodperccel előzte meg honfitársát, Lea Ann Parsley-t. A bronzérem a brit Alex Coomberé lett.

Ajánlat:

Sebestyén a hatodik helyről folytatja

Korábban:

Finnország is esélyessé lépett elő

Fórum:

Salt Lake City