Evezés

Vágólapra másolva!
Augusztus 14-22., Szkiniasz Olimpiai Evezős és Kajak-kenu Központ.
Vágólapra másolva!

Haller Ákos, Bencsik Gábor (kétpár)
Remsei Mónika, Stift Edit (könnyűsúlyú kétpár)
Varga Tamás, Hirling Zsolt (könnyűsúlyú kétpár)
Pető Tibor hivatalos tartalék.

Feljegyzések tanúsága szerint különféle evezős viadalokat már az ókorban is rendeztek, mind a római, mind az egyiptomi és viking korszakban, ám a versenyszerű meghonosodás Angliában a Temzén történt. A szállítás mellett ugyanis már 300 évvel korábban akadtak versenyzőszellemű egyének, s kocsmák közötti átkelés során küzdöttek egymással. A világhírű Oxford-Cambridge viadal 1829 óta tartja izgalomban a briteket.

Forrás: EPA

Haller Sydneyben még Petővel lett ötödik

Mindössze négy sportág büszkélkedhet a modernkori olimpiák történetében azzal, hogy minden játékon szerephez jutott. Az ötödik sportág az evezés lett volna, ám hiába szerepelt az 1896-os olimpia programjában, a rossz időjárás miatt nem rendezhették meg a viadalt. A férfiak így 1900-ban, a hölgyek 76 évvel később debütálhattak.

A sportág legnagyobb alakja kétségkívül a brit Steve Redgrave, aki öt egymást követő olimpián is aranyérmet tudott szerezni. 1984-ben kormányos négyesben lett első, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban a kormányos nélküli kettest erősítette, majd Sydneyben, 38 évesen a kormányos nélküli négyesben nyert aranyat.

Ami a magyar sikereket illeti: egyetlen ezüstérmünket a kormányos nélküli négyes 1968-ban szerezte, Levitzky Károly egypárevezősként (1908), míg a Szendey Antal, Zsitnik Béla, Zimonyi Róbert trió kormányos kettesben (1948) lett bronzérmes.