Visszatáncolás és sülve-fővés Athénban

Vágólapra másolva!
Még ideiglenes tetőt sem kap az athéni olimpia úszóversenyeinek, amellett vízilabda-mérkőzéseknek is otthont adó uszoda. A véglegesnek tekinthető hétvégi döntést a görög szervezők jelentették be, hozzátéve, hogy az ATHOC, az augusztusi nyári játékokat szervezőbizottság döntését jóváhagyólag támogatta az új görög kormány is.
Vágólapra másolva!

A visszatáncolás magyarázatául azt hozták fel, hogy a nyitott uszodának még egy átmeneti befedésével is felborulna az olimpiai "vizes" központ építési menetrendje, a határidők végképp tarthatatlanná válnának, s veszélybe kerülne magának az ötkarikás úszóprogramnak a gördülékeny megrendezhetősége is.

A házigazdák az után mondtak nemet még egy ideiglenes tetőszerkezet felhúzására is, hogy ezt külön kérte a FINA, a nemzetközi úszószövetség - amúgy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatását maga mögött tudva. A múlt héten még arról volt szó, hogy bár az eredeti elképzelésekben nem szerepelt ugyan, valamilyen módon azért mégiscsak befedik az uszodát, ám éppen erre hivatkozva egyszersmind törölték az úszók olimpiai tesztversenyét, amelyet az "előjátékok" programtervezete szerint április 14. és 18. között bonyolítottak volna le.

A tetőépítés ötletének támogatottsága annak nyomán erősödött fel, hogy híre ment: az augusztusi athéni nap, a rekkenő hőség miatt (nem ritka ebben a hónapban a 38 fokos meleg sem) túl nagy veszélynek lesznek kitéve az úszók, a néhány meccsüket itt játszó vízilabdázók, továbbá a nézők és a sajtótudósítók is, nem szólva a hő- és fényviszonyoknak a televíziós közvetítéseket is zavaró "mellékhatásairól".

Az e gondok megoldására vonatkozó ATHOC-javaslatról még nincs hír.