Vita a brit olimpikonok biztonsági őrizetéről

Vágólapra másolva!
Különlegesen kiképzett fegyveres rendőröket akar Athénba küldeni a brit olimpiai csapat folyamatos őrzésére a Scotland Yard, a görög kormány azonban a pénteki brit sajtó értesülése szerint egyelőre ingerülten elveti az ötletet.
Vágólapra másolva!

A The Times szerint a brit terrorelhárító hatóságokat olyan mértékben aggasztja a görögök által tervezett biztonsági őrizet színvonala, hogy brit mesterlövész-különítményt akarnak az olimpiai faluba telepíteni saját sportolóik védelmére. A görög országos rendőrfőkapitányság szóvivője azonban a lapnak azt mondta, hogy szigorúan tilos külföldi fegyveres biztonsági őrök jelenléte Görögországban. "Az athéni olimpián 202 ország vesz részt... El lehet képzelni, hogy mi történne, ha mindegyik országnak saját fegyveres őrizete lenne" - mondta a görög szóvivő.

A The Times szerint az Egyesült Államok is 150 fegyveres szövetségi ügynököt akar az amerikai olimpiai csapattal Athénba küldeni, és Izrael is saját védelemmel akarja ellátni küldöttségét. Izrael minden olimpián maga gondoskodik sportolói biztonsági őrizetéről azóta, hogy 1972-ben, Münchenben 11 izraeli versenyzőt mészároltak le palesztin terroristák - emlékeztetett a brit lap.

A cikk szerint az olimpiai létesítmények építésének késedelme miatt kevesebb idő lesz biztonsági kerítések, zárt láncú kamerarendszerek kiépítésére és a biztonsági személyzet kiképzésére a játékok augusztus 13-i kezdetéig.

A görögök azonban állítják, hogy a biztonsági intézkedések szigorúak lesznek. A lap által idézett egyik olimpiai szóvivő szerint Athénban több mint 800 millió dollárt költenek csak a biztonságra, háromszor annyit, amennyit Sydneyben fordítottak ilyen célra. A szóvivő szerint több mint 40 ezer fős biztonsági személyzet védi majd a sportolókat.