Rogge bebiztosította az athéni olimpiát

Vágólapra másolva!
Először az olimpiai játékok történetében a szervező NOB-ot nem érné végzetes anyagi veszteség abban az esetben, ha valamilyen ok miatt - jelen esetben terrortámadás következtében - elmaradna az esemény. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ugyanis 170 millió dolláros biztosítást kötött arra az esetre, ha részben vagy teljesen meghiúsulna az athéni nyári játékok megrendezése.
Vágólapra másolva!

"Az üzleti életben - különösen a mai világban - teljesen bevett gyakorlat, ha valaki bebiztosítja magát váratlan eseményekkel szemben. Elégedettek vagyunk a kieszközölt feltételekkel, melyek nemcsak a NOB-nak, hanem az egyes nemzeti olimpiai bizottságoknak és a nemzetközi sportszövetségeknek is biztonságot nyújtanak" - mondta Rogge a lapnak. A biztosítás azonban nem nyújt védelmet arra az esetre, ha a létesítmények nem megfelelő készültségi állapota miatt maradna el az athéni olimpia.

Forrás: EPA

Davies szóvivő azt is elárulta, hogy a 2006-os torinói és 2010-es vancouveri téli, valamint a 2008-as pekingi nyári olimpiát is bebiztosítják.

1896 óta három olyan eset volt, hogy nem rendezhették meg a játékokat: az 1916-os berlini olimpia az első, az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni versenyek a második világháború miatt maradt el.

Davies nem nevezte meg a biztosítótársaságot, ám az AP hírügynökség úgy tudja, egy olyan szindikátusnál kötötték a biztosítást 6,8 millió dollárért, amelynek a New York-i AIG társaság a vezetője.

A görög kormány a 2004-es olimpia biztonságának garantálására mintegy 800 millió dollárt költött és költ, ami háromszorosa az eddigi legnagyobb, ilyen célú ráfordításnak. Az NBC amerikai tévétársaság, amely 743 millió dollárért vette meg a közvetítési jogokat, nem biztosította magát, azonban a játékok elmaradása esetén visszakapná a pénzt a NOB-tól.

Egy közelmúltban végzett amerikai közvélemény-kutatás eredménye szerint az Egyesült Államok lakosainak 42 százaléka véli úgy, hogy lesz valamilyen terrorista cselekmény az athéni olimpia (augusztus 13-29.) idején, s 11 százalékuk szerint ennek bekövetkezte nagyon valószínű.

Ch. Gáll András