Montgomeryt eltilthatják az olimpia előtt

Vágólapra másolva!
Tim Montgomeryt és másik három amerikai atlétát levélben értesített az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA), hogy minden jel szerint vétettek a doppingszabályok ellen, ezért veszélybe került olimpiai szereplésük.
Vágólapra másolva!

Az ilyen jellegű levél számít az első hivatalos lépésnek, mielőtt az USADA a későbbiekben megpróbálja eltiltani a vétkeseket. Az ügynökség nem hozta nyilvánosságra a teljes névsort, de az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának névtelenséget kért munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek elárulta: Montgomery mellett a 400 méteren olimpiai ezüstérmes Alvin Harrison, valamint két sprinter, a váltóban ötkarikás aranyérmes Christye Gaines, illetve a fedettpályás világbajnok Michelle Collins használt a jelek szerint tiltott teljesítményfokozót. A 100 méteren világcsúcstartó Montgomery élettársának, a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jonesnak is hozott levelet a postás, igaz, csak amolyan tájékoztató jellegűt. Jonestól csupán néhány kérdésre szeretne választ kapni az USADA, de nem vádolják semmivel.

A pár több ismert sportolóval együtt tavaly, az új szteroid, a tetrahidrogesztrinon (THG) felbukkanása után keveredett doppinggyanúba, miután kiderült, hogy kapcsolatban állt a szert kifejlesztő San Franciscó-i BALCO laboratóriummal. A vádak áprilisban erősödtek fel ismét, miután újságok biztos forrásokra hivatkozva állították, hogy a BALCO anabolikus szteroidokkal látta el őket. Montgomery ügyvédje, Cristina Arguedas kijelentette: védence ártatlan, nincsenek ellene bizonyítékok. A kedd esti ostravai viadalon távolugrásban harmadik Jones jogi képviselője jelezte: örömmel válaszolnak minden felvetésre, bár ezt javarészben már május 24-én megtették, amikor a klasszist már meghallgatta az USADA.

A Washington Post című lap úgy értesült, hogy Jones mellett egy másik kiváló női sprinter, az Egyesült Államokban élő ukrán Zsanna Pintusevics-Block is kapott levelet a USADA-tól, amely a THG nevű új doppingszer kifejlesztőjeként számon tartott BALCO laboratóriummal kapcsolatban csaknem ezeroldalas dokumentumot vizsgált meg. THG használata miatt eddig a súlylökő Kevin Tothot, valamint a kalapácsvető Melissa Price-t és John McEwent tiltották el, egyformán két évre, az amerikaiak közül. A legnevesebb sztár az eddig lebukottak sorában az Európa-bajnok brit sprinter, Dwain Chambers. A középtávfutó, szintén amerikai Regina Jacobs ellen még nem fejeződött be az eljárás.

Az ügy várhatóan felgyorsul, mert július 9-én kezdődik az amerikai atlétáknak az olimpia válogató.