Női kéziseink és a kajakosok is megkezdik a felkészülést Athénra

Vágólapra másolva!
A kézilabdásoknál a női válogatott szerdán, a férfi együttes pedig június 28-án kezdi el a felkészülést az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára, a kajakosok és kenusok jövő hétfőtől edzőtáboroznak az év csúcseseményére fókuszálva - hangzott el a MOB által szervezett hétfői háttérbeszélgetésen, amelynek vendégei Mocsai Lajos, Skaliczki László és Angyal Zoltán voltak.
Vágólapra másolva!

A két csapat - a sportág női, illetve férfi szakága 24 év után először lesz ott egyszerre az ötkarikás játékokon - egyformán hazai és külföldi, magaslati edzőtáborokban tréningezik majd, s a felkészülés során részt vesz rangos nemzetközi tornákon, emellett többek között vendégül látja Magyarországon az aktuális világbajnokot, a francia női, valamint a horvát férfi válogatottat.

"Kis csalódást jelent, hogy a dél-koreai együttes lemondta a tervezett mérkőzést, de így is elég lehetőségünk lesz arra, hogy felmérjük a tudásunkat"- mondta Mocsai Lajos, a hölgyek szövetségi kapitánya.

A szakember elárulta: 19 fős kerettel kezdik meg a felkészülést, és egyelőre nem lehet tudni, hogy Farkas Ágnes mikor csatlakozhat társaihoz, hiszen klubjával, a dán Alborggal egyelőre nem jutottak egyezségre.

Skaliczki László, a férfi válogatott irányítója kiemelte: először tudnak majd olyan felkészülést végezni, amelynek során huzamosabb ideig együtt lehetnek a csapat tagjai. Ennek során az egység megteremtésére helyezik a legfőbb hangsúlyt, s céljuk, hogy Athénban önmagukhoz képest a maximumot nyújtsák.

"A keddi elnökségi ülésen szűkítjük 27-ről 19 fősre a keretet, ez a gárda kezdi majd a közös munkát két hét múlva" - mondta a szakvezető. Mindkét kézilabda-válogatott augusztus 10-én utazik el az olimpiára, a férfiak valószínűleg nem vehetnek részt a három nappal későbbi megnyitón, hiszen 14-én délelőtt már az Egyiptom elleni csoporttalálkozón kell helytállniuk.

Sinka László, a sportági szövetség főtitkára az elvárást is megfogalmazta: a nők számára az érem-, a férfiaknak pedig a pontszerzés a cél. A csapatok egyenként 15-15 főt nevezhetnek a játékokra, a Magyar Olimpiai Bizottságnak július 21-én kell elküldenie a szervezőknek a pontos listát.

Angyal Zoltán, a kajakosok és kenusok szövetségi kapitánya beszámolt a felkészülés eddigi állomásainak történéseiről, a május eleji szolnoki válogatóról, a poznani Európa-bajnokságról, illetve a hétvégén lezajlott szegedi második szelektáló viadalról, amely több meglepetést is hozott. A Maty-éri versengést követően a 12 számból négyben még mindig nem dőlt el, hogy ki indulhat Athénban, erről a csütörtöki és pénteki szétlövés határoz majd.

"A már kialakult csapat remélhetőleg nyugodt felkészülése hétfőn kezdődik, két helyszínen, Szegeden és Szolnokon" - mondta a szakember, és hozzátette: "Az ötkarikás játékokig már nem veszünk részt egyetlen nemzetközi versenyen sem, s majd csak az utolsó pillanatban, augusztus 21-én utazunk ki, számunkra a viadal két nappal később rajtol.

A háttérbeszélgetésen a MOB illetékesei elmondták: a magyar olimpiai csapat vezetése jelenleg is Athénban tartózkodik, hogy az előzetes nevezéseket, illetve a jegyek átvételét intézze. Ha most kellene lezárni a nevezést, akkor 209 sportoló képviselhetné az országot a játékokon. Az is véglegessé vált, hogy a hegyikerékpárosok számára járó egyetlen helyet Vinczeffy Zsolt töltheti be Athénban.