Szabó Enikő 23 éves rekordot döntött 100-on

Vágólapra másolva!
A Honvéd Tüzér utcai pályáján szerdán rendezett nemzetközi atlétikai versenyen női 100 méteren Szabó Enikő 11.41 mp-es időt futott, s így megjavította Orosz Irén 23 évet békében megélt 11.45-ös országos csúcsát. A szolnoki sprinter az olimpiai B szinttől egyetlen századra elmaradt, de még van esélye az athéni csapatba kerülésre. Férfi 100-on Németh Roland 10.21-gyel teljesítette az A szintet, így ő utazhat az olimpiára. Férfi diszkoszvetésben Kővágó Zoltán élete legjobbját érte el, 67,42 métert dobott, ami a világ idei nyolcadik legjobb eredménye.
Vágólapra másolva!

Négy nappal azután, hogy Debrecenben az Európa-bajnok és vb-második Fazekas Róbertet legyőzve nyerte meg az atlétikai ob-t, Kővágó Zoltán szerdán a Honvéd Tüzér utcai pályáján megint nagy dobással szolgált, mégpedig élete legnagyobbjával: Budapest nemzetközi versenyén 67,42 méterig jutott, ami az idei világranglista nyolcadik legjobbja. Kővágó mögött Varga Roland szintén kiváló 66,73-mal lett második, Máté Gábor viszont nem remekelt, 62,50-nel zárt a harmadik helyen. Ennek az ad pikantériát, hogy az ob-n Máté megelőzte Vargát, így Fazekas és Kővágó mellett ő mehet az olimpiára, Varga pedig, aki most kilencedik a világranglistán, itthon marad.

Forrás: [origo]

Szerda este óta nem kevésbé drámai a helyzete Szabó Enikőnek. A remélt B szint, a 11.40 másodperces idő helyett 11.41-et futott, de ezt nem szabad lekicsinyelni. A szolnoki sprinter ugyanis megjavította Orosz Irén 23 éves, 11.45-ös országos csúcsát. "Ez az a helyzet, amikor az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen!" - tárta szét a kezeit Szabó Enikő. "Sajnos vasárnap csapathirdetés, így már csak egyetlen lehetőségem maradt megfutni a szintet, de a hét végi Balaton-bajnokságon semmi esélyem, mert a veszprémi pályán a célegyenesben mindig szembeszél fúj. Nincs is értelme, hogy elmenjek Veszprémbe. Nem tudom, hogy most mit lehet tenni..."

Ezt kérdeztük mi is Mérei László szakmai igazgatótól, akinek jobb válasza is volt annál, mint hogy meg kell fordítani a veszprémi pályát, s akkor hátszél lesz. "Csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottsághoz fordulunk, hogy Enikő esetében nyitva hagyhassunk egy kiskaput. Igaz, hogy a hét végén csapatot kellene hirdetnünk, de a MOB augusztus 9-ig kitolhatja a nevezési határidőt. Addig Enikő számára még találhatnánk versenyeket, amelyeken megfuthatja a szintet" - nyilatkozta Mérei László.

Sokáig úgy volt, hogy Németh Roland is hasonló cipőben jár, mert 10.22-vel nyerte a férfi 100-at, s neki 10.21 kellett volna az athéni részvételhez. Ám később kiderült, hogy a hivatalos végeredménye 10.21, így neki már nem kell izgulnia tovább.

Női 400-on Petráhn Barbara idei legjobbjával, 52.53-mal nyert, de ő elmaradt a maga szintjétől, az 52.30-tól. A Győri Dózsa versenyzőjének 400 méteren igazán szokatlan módon két "nyula" is volt, a 4x400-as válogatott váltóból 200-ig Bobcsek Emese, 300-ig Kun Alice húzta magával. S a két békéscsabai versenyző Veszprémben is segíti majd Petráhnt. "Az egy mindenkiért, mindenki egyért elv van érvényben nálunk. Ha meglesz a szintem, edzőként és gyúróként a lányokat is viszem magammal Athénba!" - nevette el magát Petráhn Barbara.

Női 100 m gáton Vári Edit 13.42 mp-t futott, s neki 13.11 kellene az olimpiai részvételhez. A rúdugró Molnár Krisztina már athéni csapattagnak tekintheti magát, így tét nélkül ugrott, s igazán magasba: 440 cm-rel győzött.

Fábik Tibor