Kásásék 100 ezer dollárért pólóznak a VL-ben

Vágólapra másolva!
A hosszadalmas előcsatározások után, az együttesenként egyformán 12 mérkőzést jelentő csoportselejtezők végeztével a férfivízilabda-Világligában szombattól következik a zárószakasz: a hatcsapatos,  így az olimpiai és világbajnok, VL-címvédő magyar válogatottat is felvonultató úgynevezett Szuperdöntő, amelynek a kaliforniai Long Beach ad otthont.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a nemzetközi szövetség (FINA) által erre az évre az erősebb nem számára harmadik alkalommal kiírt Világliga fináléja féltucat válogatottat érint, Kemény Dénes legénysége már eleve nem lehet rosszabb negyediknél. Azáltal, hogy csoportgyőztesként masírozott tovább, a saját négyeséből az elődöntőbe került, s először csupán a második játéknapon - magyar idő szerint vasárnap hajnali 5 órakor - kell vízbe szállnia. A menetrend alapján a Görögország-Egyesült Államok nyitómeccs győztesével mérkőznek a magyarok, míg a másik kvartettben éllovas olaszok a spanyol-szerb összecsapás továbbjutójával küzdenek meg a négy közé kerülésért.

Ha Benedekék diadalmaskodnak - akár az athéni olimpia házigazdáinak, akár a VL-szuperdöntő vendéglátóinak pólós képviselői felett -, akkor legközelebb hétfő hajnali 5 órakor csobbannak medencébe. Ha netán az elődöntős párban alulmaradnának, akkor a bronzcsata vár rájuk bő másfél órával korábban.

A kupa elhódítása, pontosabban - hiszen a címvédőről van szó - annak megtartása közvetlenül az augusztusi ötkarikás játékok nyitánya előtt, túl a presztízsen, nem csupán pólószakmai és sportdiplomáciai szempontból, de anyagilag is jócskán hozna a konyhára, tudniillik a Világliga-győztes honoráriuma 100 ezer USA-dollár. A hatcsapatos döntő 310 ezres pénzalapjából az ezüstérmes 70 ezret kap, a harmadik hely 50, a negyedik pedig 35 ezret ér. Az ötödiknek 30, a hatodiknak 25 ezret fizet a FINA, amely a meghívásos világtorna két korai búcsúzóját, a selejtezőcsoportok negyedik helyezettjeit - jelesül az ausztrál és a brazil válogatottat - 25-25 ezres bánatdíjban részesíti.

A Long Beach-i finálé programja (magyar idő szerint):
július 17., szombat:
4.00: Görögország - Egyesült Államok
5.45: Spanyolország - Szerbia-Montenegró

július 18., vasárnap:
3.30: az előző napi vesztesek az 5. helyért
5.00: a görög-amerikai mérkőzés győztese - Magyarország
6.30: a spanyol-szerb meccs győztese - Olaszország

július 19., hétfő:
3.30: bronzmeccs
5.00: döntő.