Pólósaink megnyerték a Világligát

Vágólapra másolva!
Négy góllal, 12-8-ra nyert az olimpiai címvédő magyar férfivízilabda-válogatott Szerbia-Montenegró ellen, a Világliga Szuperdöntőjének fináléjában, Long Beachen. A magyar együttes 100 ezer dollárral gazdagodott. A harmadik helyet Görögország szerezte meg, miután 12-9-re verte Olaszországot.
Vágólapra másolva!

eredmény, Világliga, Szuperdöntő, döntő:
Magyarország - Szerbia-Montenegró 12-8 (2-3, 4-1, 4-2, 2-2)
a magyar góldobók:
Kásás 4, Biros 3, Steinmetz Ádám 2, Benedek 2, Fodor 1.

a harmadik helyért:
Görögország - Olaszország 12-9

A Long Beach-i Charter All Digital Aquatic Centre-ben ötezer néző biztatta a csapatokat, leginkább a mieinket, ugyanis a szurkolók túlnyomó többsége amerikás magyar volt. Kezdetben akadt némi izgalom, de aztán kidomborodott a nagyobb tudás.

"Kissé álmosan kezdtünk, az elején kihagytuk lehetőségeinket, 2-1-re, majd 3-2-re vezettek is a szerbek" - mondta telefonon az [origo]-nak Kiss Gergely, a magyar csapat balkezes átlövője. "Aztán Kásás Tamás gyorsan dobott három gólt, átvettük az irányítást, s attól kezdve csak az előny őrzésére ügyeltünk. Az ellenfél játékosai elvesztették a fejüket, Sapicot, Vujasinovicot, Jokicot és a cserecenter Nikicet is végleg, cserével kiállították, így a vége nem volt igazán izgalmas."

"Az első negyedben valóban nem éreztük a ritmust" - fűzte hozzá Biros Péter, a mezőny egyik legjobbja, Kiss szobatársa. "Aztán viszont belelendültünk, s főleg nyugodtabbak voltunk, mint az ellenfél. Kétségtelenül jól védekeztünk. Valamire biztosan jó ez a siker, de az olimpia szempontjából nem szabad messzemenő következtetéseket levonni belőle. A mi önbizalmunkat tagadhatatlanul erősítette, a szerbek revánsvágyát hasonlóképpen. Kérdés, Athénban melyik lesz erősebb."

Kemény Dénes szövetségi kapitány főleg játékosai remek védekezését emelte ki, de összességében is elégedett volt a csapattal.

Az együttes kedden déli egy órakor érkezik a Ferihegy 2-re, Frankfurton keresztül. Az olimpiáig már csak egy felkészülési torna lesz, július 30. és augusztus 1. között a Margitszigeten, az Unicum Kupa. Az ellenfelek: Spanyolország, Görögország, Németország.

Bár Kemény Dénes csak itthon hirdeti ki az Athénba utazó 13-as csapatot, a legutóbbi két meccs összeállítása alapján borítékolható - és nem hivatalos értesüléseink is ezt támasztják alá - az olimpiai válogatott névsora: Szécsi Zoltán, Gergely István (kapusok), Benedek Tibor, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Vári Attila, Fodor Rajmund, Steinmetz Barnabás, Steinmetz Ádám, Madaras Norbert, Varga Tamás.

A Világliga végeredménye és a helyezéssel járó pénzdíjak:
1. Magyarország 100 ezer dollár
2. Szerbia-Montenegró 70 ezer
3. Görögország 50 ezer
4. Olaszország 35 ezer
5. Spanyolország 30 ezer
6. Egyesült Államok 25 ezer

Ch. Gáll András