Már a lánggyújtás a téma Athénban

Vágólapra másolva!
Pénteken este fellobban a láng az athéni Olimpiai-stadionban, de a közvéleményt továbbra is az foglalkoztatja, kit ér az a megtiszteltetés, hogy végül meggyújthatja a lángot, az olimpiai hagyományok egyik őrzőjét, a játékok jelképét. Sajtóértesülések eddig beszámoltak a lehetséges két jelöltről, Nikosz Galliszról, a görögök klasszis kosarasáról, illetve Kosztasz Kenteriszről, a 200 m-es síkfutás sydneyi bajnokáról, ám külföldi források szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az Európa-bajnok görög csapat képviseletében kocog majd valaki oda fáklyával a kezében a kandeláberhez, hogy megnyissa a játékokat.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb dicsőség az olimpiákon a megnyitóünnepség fáklyagyújtóját illeti meg, aki általában az adott ország vagy város híres szülöttje, sportolója, világnagysága. A történelem során akadt példa olimpiai bajnok "gyújtogatóra": így 1952-ben, Helsinkiben minden idők egyik legnagyobb atlétáját, Paavo Nurmit, 1980-ban, Moszkvában a kosaras Szergej Bjelovot, 1996-ban, Atlantában az ökölvívó Muhammad Alit, míg legutóbb Sydneyben Cathy Freeman futónőt érte a megtiszteltetés.

Forrás: EPA

A láng először 1928-ban, Amszterdamban gyulladt meg, de a legenda 1936-ban kezdődött, amikor már váltó vitte körbe a fáklyát. A megnyitón Hitler egyfajta politikai fogásként megpróbálta az ókori görög történelmet és a Harmadik Birodalom eszméjét összekapcsolni, s egy szőke hajú, az árjaideálnak minden szempontból megfelelő fiatalembert, Fritz Schilgent választott ki erre a célra.

Történelmi volt az 1956-os olimpia is, hiszen a szigorú ausztrál állatvédelmi törvény miatt a lóversenyeket Svédország rendezte, így Stockholmban Hans Wikne lovas, Melbourne-ben pedig Ronald Clarke atléta is lángra lobbantotta a fáklyát.

1964-ben, Tokióban Szakai Josinori atlétát választották, nem eredményei, hanem születési ideje miatt, a sportoló ugyanis 1945. augusztus 6-án, éppen a hirosimai atomtámadás idején látta meg a napvilágot...

Politikai üzenet terén nem maradt le Szöul sem az elődöktől, 1988-ban lángot vivők között ott volt az a Szon Ki Csung, aki 1936-ban még Japánnak nyert aranyat maratonfutásban - "köszönhetően" annak, hogy Japán megszállta Koreát.

Legutóbb Cathy Freemant kérték fel a szervezők, s az őslakos atléta később meg is hálálta a bizalmat, és 110 ezer néző bíztatása közepette megnyerte a 400 méteres síkfutást.

De vajon kit ér a megtiszteltetés Athénban? Nagyon sok lehetőség nem merült fel, így majdhogynem biztosak lehetünk abban, ki lesz a fáklyaváltó legutolsó embere. Lehetséges, hogy Nikosz Gallisz, aki 1987-ben pazar teljesítménnyel Európa-bajnoki címig vezetette a férfikosárlabda-válogatottat (két évvel később pedig egy Eb-ezüstöt is begyűjtött).

A görög televíziók favoritja Kosztasz Kenterisz, a 200 m-es síkfutás sydneyi bajnoka, a Mega és az Antenna kereskedelmi csatornák kedden "szellőztették meg" nevét. Az angol Evening Standard szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Otto Rehhagel Eb-első csapatából valaki, esetleg az egész labdarúgó-válogatott - mint ahogy legutóbb a 2002-es téli játékokon az 1980-as amerikai hokicsapat.

a lánggyújtók listája:

1936 BerlinFritz Schilgenatléta
1948 LondonJohn Markatléta
1952 HelsinkiPaavo Nurmiatléta
1956 StockholmHans Wiknelovas
1956 MelbourneRonald Clarkeatléta
1960 RómaGiancarlo Perisatléta
1964 TokióSzakai Josinoriatléta
1968 MexikóvárosNorma Sotelaatléta
1972 MünchenGünther Zahnatléta

1976 Montreal

Sandra Hendersontornász
Stéphane Prefontaineatléta
1980 MoszkvaSzergej Bjelovkosárlabdázó
1984 Los AngelesRafer Johnsonatléta
1988 SzöulLim Csin Aeatléta
1992 BarcelonaAntonio Rebolloíjász
1996 AtlantaMuhammad Aliökölvívó
2000 SydneyCathy Freemanatléta
2004 Athén??