Mandula és Czink is az első körben búcsúzott

Vágólapra másolva!
Mandula Petra és Czink Melinda is kiesett az athéni olimpia női tenisztornájának nyitófordulójában. Czinket a papírformának megfelelően a címvédő amerikai Venus Williams búcsúztatta két sima játszmában (6:1, 6:2), míg Mandula szintén két szettben (6:3, 6:4) kapott ki  a tizedik helyen kiemelt svájci Patty Schnydertől.  
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Taróczy Balázs
Az összes interjú
Czink


A 22 éves, balkezes magyar játékos másfél hete tudta meg, hogy egyáltalán indulhat Athénban, míg a nála két esztendővel idősebb riválisa a sportág egyik kiemelkedő alakjának számít. Az ötkarikás bajnoki cím mellett egyéniben kilencszer játszott Grand Slam-döntőt, s ebből négyszer győzött is.

A pályán a kezdéskor 30 Celsius fok és kellemetlen, kavargó szél volt. A világranglistán 12. Williams nullára nyerte az első játékot, majd ugyan nehezen, de elvette Czink adogatását. A magyar teniszező ezzel együtt bátran játszott, többször majdnem visszabrékelt, de nem bírt a nála közel 30 km/órával erősebben szerváló riválissal. 3:0 és negyedóra után aztán Czink szépített, de a 25 percig tartó nyitó játszmában többre nem futotta tőle.

A folytatásban Williams gyorsan újból elvette az ellenfél adogatását és most már nem csak borzasztóan erősen, hanem pontosan is ütötte meg a labdákat és szerzett pontokat látványos menetek végén. Czink ezúttal 2:0-nál és 5:1-nél hozta saját szerváját - utóbbinál például úgy, hogy közben meccslabdát hárított. A találkozó 57 percig tartott.

A világranglistán 103. Czink minden dicséretet megérdemel. A játékokban megszorongatta sztárellenfelét, aki ugyanakkor higgadt volt a kritikus labdamenetekben. Czink számára ezzel még nem ért véget az athéni olimpia: Kapros Anikó oldalán ugyanis a Morigami Akiko, Obata Szaori japán páros ellen lép pályára még vasárnap, 16 órától. Williams a következő fordulóban a szlovén Maja Matevzic és a japán Obata Szaori párharc győztesével találkozik.

Czink Melinda mérkőzésével egy időben kezdődött - és fejeződött be - Mandula Petra összecsapása is. Az első játszmában a legfontosabb pillanat az volt, amikor a világranglista 16. helyén álló svájci klasszis - miután 4:2-nél elvesztette adogatását - azonnal brékelni tudott.

A második szett elején a 26 éves Schnyder újra előnyt kovácsolt a világranglistán 63. Mandula szerváiból. A magyar teniszező később jobban játszott, de ezt a bréket már nem tudta visszaszerezni, pedig volt rá esélye, például 4:3-nál több alkalommal is. Így aztán nem 4:4, hanem 5:3 lett, a svájci innen már nem engedte ki a kezéből a továbbjutást.

Czink és Mandula búcsúja után egyéniben már csak Kapros Anikó érdekelt a magyarok közül: ő a hazaiak egyik kedvencével, görög Eleni Daniiliduval csatázik várhatóan hétfőn.

Női egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Venus Williams (amerikai, 6.) - Czink Melinda 6:1, 6:2
Patty Schnyder (svájci, 10.) - Mandula Petra 6:3, 6:4