Vágólapra másolva!
Van, aki azt mondja, sokkoló az Egyesült Államok (rém)álomcsapatának vasárnap esti 92-73-as veresége Puerto Rico csapatától a férfikosár-torna nyitányán, de - sajátos módon - éppen az amerikai táborból hallani olyan hangokat, miszerint ez a kudarc már régóta érett, a levegőben lógott, s az sem lenne meglepetés, ha Larry Brown edző alakulata még a bronzéremért sem lenne versenyben, nemhogy az aranyért. Pedig amióta - 12 éve - az NBA professzionális sztárjai képviselik az Egyesült Államokat, még vereséget sem szenvedett a Dream Team. Vasárnap estig.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból


Az 1992-es eredeti álomcsapat szakvezetője, Chuck Daly még időt sem kért az egész barcelonai olimpia ideje alatt, legszorosabb meccse 32 pont különbségű volt. Atlantában a jugók már harminc percen keresztül szorongatták David Robinsonékat a döntőben - igaz, a vége 26 pontos győzelem lett -, Sydneyben pedig a litvánok ellen mindössze egy, a gyűrűről lecsorgó Jaskievicius-tripla választotta el az amerikaiakat a kínos vereségtől s a kieséstől.

Az első nagy arculcsapást két éve, az indianapolisi vb-n szenvedte el a Team USA, amely NBA-játékosokból - igaz, messze nem a legjobbakból - toborzott gárdájával csak hatodik lett. Aztán vasárnap jött a végleges kijózanodás: egy nem is nagyon erős, ráadásul a felkészülés során egyszer már simán legyőzött gárda, Puerto Rico verte meg könnyedén, 19 ponttal a sportág félisteneit. Az amerikaiak kizárólag gyors lerohanásból tudtak pontot szerezni, a felállt védelemmel szemben elfogyott a tudomány. Kiderült: szűk kéthetes összetartás édeskevés az üdvösséghez, főleg manapság, amikor már mindenki megtanult kosárlabdázni. Az sem ártana, ha a jenkik megtanulnának kosárra dobni: 24 triplapróbálkozásukból csak 3 ment be, míg az ellenfél - nem hivatalosan az USA 51. tagállama - 16-ból 8-szor betalált.

Allen Iverson, az amerikaiak leghíresebb kosarasa, a Philadelphia 76ers 29 éves sztárja, a 2001-es MVP mérlege 1/10 volt a hárompontos vonalon túlról. Ugyanakkor a karibiak veterán hátvédje, Eddie Cassiano 4-ből 4-szer pontosan célzott. Mégsem ő, hanem Carlos Arroyo, az amerikai egyetemen végzett és jelenleg a Utah Jazzben profiskodó hátvéd volt a mezőny legjobbja. A 25 éves, 185 centis kosaras 24 pontot szerzett, 4 lepattanója, 7 gólpassza és 4 szerzett labdája volt. De a 41 éves matuzsálem, a Puerto Ricó-i kosárlabda élő legendája is 26 hasznos percet adott be a közösbe, plusz 6 lepattanót.Cassiano 18, Ayuso 16 pontig jutott, az amerikaiaknál Iverson és Tim Duncan 15-15 pontja (utóbbi 16 lepattanót, 4 gólpasszt és 5 labdalopást is jegyzett) volt a legtöbb.

"Voltaképpen vártuk már ezt az eredményt" - mondta a sajtóközpontban John Henderson, a Tampa Tribune rovatvezetője. "Ha úgy tetszik, hosszú évek munkája van ebben a 19 pontos vereségben. Már úgy értem, amerikai részről. Ugyanis az edzők nem tanítják meg az alapokat - passzolás, dobás, labdavezetés - a srácoknak, akik a nemzetközi porondon teljesen tanácstalanok. Nem tudnak mit kezdeni a zónavédekezéssel szemben, kizárólag zsákolásból pedig nem lehet megélni. A legfájóbb az egészben, hogy nem is egy kiemelkedő tudású csapattól kaptunk ki, nem Szerbiától, nem Argentínától, nem Spanyolországtól. Senkit sem lepne meg, ha nem lenne versenyben az érmekért Larry Brown gárdája." A Dream Teamnek kedden a házigazda Görögország ellen nyílik esélye a javításra.

Az argentinok és a szerbek viszont versenyben lesznek, annyi szent. Vasárnap hihetetlen mérkőzést vívott a két évvel ezelőtti világbajnokság két döntőse: 83-82-re győztek a dél-amerikaiak úgy, hogy három másodperccel a vége előtt Tomasevic egy büntetőjével 82-81-re déli szomszédaink jutottak vezetéshez, ám ez sem volt elég: a lefújás pillanatában Nocioni gólpasszát Ginóbili bedobta, s ezzel az égszínkékek győztek.

Ch. Gáll András