Nagy Tímea a magyar vívólegendák örököse

Vágólapra másolva!
Miként Sydneyben, úgy Athénban is Nagy Tímea szerezte Magyarország első olimpiai diadalát, amely egyszersmind az ötkarikás játékok történetében a százötvenedik magyar aranyérem volt. Megfelelőbb kezekbe nem is kerülhetett volna, a 34 éves párbajtőrvívó hölgy ritka céltudatos és technikás vívó, akinek kiváló képessége van ahhoz, hogy a legnagyobb versenyeken csiholja ki magából a maximumot. Mint például Sydneyben és Athénban.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Nagy Tímea
Az összes interjú


Mincza Ildikónak - asszonynevén immár Nébald - és Nagy Tímeának már jobban ment: előbbi a hórihorgas holland Tolt, utóbbi a legjobbnak tartott oroszt, Zsivkovát verte meggyőző fölénnyel. Mincza Ildikónak Heidemann ellen is jól ment, Nagy "Titinek" is, ő az olasz Casciolit intézte el, s ezzel mindketten a legjobb nyolc között voltak.

Ott Titi a kínai Csangot győzte le 8-7-re, hihetetlen izgalmak után, Mincza a dél-koreai Kimnél bizonyult jobbnak 15-9-re, tankönyvbe illő vívással. Mivel a két magyar nem volt egy ágon, akár egy házidöntő is elképzelhetőnek tűnt, miként ugyanez francia részről. Tudniillik a világranglista első két helyezettje, Laura Flessel-Colovic és Maureen Nisima is ott volt az elődöntőben.

Minczának Flessel, Atlanta egyéni aranyérmese, a történelem első női párbajtőr olimpiai bajnoka jutott. Nekünk, nézőknek meg az infarktusveszély. 8-6-ra még az MTK csinos klasszisa vezetett, utána 14-14-ig fej-fej mellett haladtak, ekkor Flessel hanyatt feküdt a páston, kiszolgáltatva Mincza kényére-kedvére, de nem történt semmi.

Majd a guadeloupe-i születésű francia - akinek kijött szurkolni Marie-Jose Perec, Barcelona és Atlanta 400-as futóbajnoknője, Flessel földije - bevitte a 15. találatot, és győzött. Mincza olyan falfehér arccal vette tudomásul álmai szertefoszlását, hogy attól lehetett tartani, elájul.

Nagy Tímea 10-8-ig uralta a csörtét Nisima ellen, aztán ugyanúgy alakult a csörte, mint Minczáé - azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az utolsó tust bajnoknőnk vitte be, s lett ezzel négy év elteltével ismét olimpiai döntős. A finálé előtt felbolydult méhkashoz hasonlított a nézőtér. Ott volt többek között Schmitt Pál, egykori kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, a MOB elnöke és Gyurcsány Ferenc sportminiszter is.

Előbb a bronzéremért Mincza 15-12-re kikapott Nisimától, majd Nagy Titi olyan simán verte 15-10-re Flesselt, mintha csak otthon, a Honvéd Dózsa György úti vívótermében oktatgatna egy serdülőt. Nem is igen volt időnk az idegeskedésre, mert a kétgyermekes családanya olyan magabiztosan, gyorsan intézte el az egygyermekes anyukát.

Elsőnek Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai bajnok mester ölelte át immár kétszeres olimpiai aranyérmes tanítványát, majd jött az obligát magasba dobálás, Bodnár György masszőr vezérletével. Érdekes, Titi sokkal nyugodtabban vette tudomásul sikerét, mint négy éve, Sydneyben - úgy látszik, mindent meg lehet szokni.

Forrás: MTI

Nézegessen képeket Nagy Tímea sikeréről!

"A döntő előtt beszélgettem férjemmel, Sándorral, és akkor azt mondta, ő már olyan boldog, mint Sydney után volt. Azaz: ne idegeskedjek, vívjak nyugodtan, minden, ami ezután jön, csak ráadás. Ettől tényleg annyira megnyugodtam, hogy győztem is" - mondta Nagy Tímea, aki az eddigi három lehetséges női párbajtőr egyéni olimpiai bajnoki címből kettőt nyert, egyet pedig a most általa legyőzött Flessel-Colovic.

- Mitől vív ilyen jól?
- Talán a két lányomtól, Csengétől és Lucától. Amikor elutaztam Athénba, azt kérte a nagyobbik, Csengus, hogy hozzak neki egy aranyérmet. Hát lehet egy gyermeknek ellentmondani?

- Pekingben megkísérli a mesterhármast?
- Mesterhármasról szó van, csak nem az aranyérmeket, hanem a gyermekek számát illetően. Négyévente jönnek az én lányaim, 2006-ban aktuális a következő, de lehet korábban is. Nem akarom, hogy a harmadik és a negyedik között is négy év legyen.

- Tartott Flesseltől?
- Nagyon tartottam Laurától, a gyorsaságától, és el akartam kerülni, hogy kedvenc támadásával, a lábtussal célt érjen. Sikerült. Ám a mostani eredménytől függetlenül őt tartom a világ legjobb női párbajtőrvívójának. Igazi profi ő, aki minden versenyére a lehető legjobban készül fel.

- Mit szól ahhoz, hogy Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ön a harmadik olyan magyar vívó, aki két egyéni olimpiai bajnoki címet szerzett?
- Ez érdekes, de én még azt sem emésztettem meg, hogy Sydneyben bajnok lettem.

Ch. Gáll András

[origo]