Társoldalunk:

Annus Adrián olimpiai bajnok kalapácsvetésben

2004.08.22. 22:30
A kalapácsvető Annus Adrián megszerezte a magyar csapat harmadik aranyérmét, miután 83,19 méteres dobását senki nem tudta túlszárnyalni. A második helyen a japán Morofusi, a harmadikon a fehérorosz Tyihon végzett. Pars Krisztián hatodik lett.
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú
Az Európa-bajnok Annus rögtön az első sorozatban megadta az alaphangot, 80,53 méteres dobással egyből az élre állt. A nagy vetélytársak közül a japán Morofusi 79,90-nel, a fehérorosz Tyihon érvénytelen kísérlettel kezdett. Pars Krisztián 77 méter közelébe hajította a szert, és a negyedik helyen állt.

Annus a második sorozatban tovább javított, ezúttal 82 méter föl szállt a kalapács. A japán nem akart leszakadni, és 81,60 állt az eredményjelzőn dobása után, Tyihon azonban másodszorra is hibázott, a hálóba vágta a kalapácsot. Pars is belejött és 78 méter fölé került.

A harmadik körben már a 83 métert is leküzdötte Annus, mint utóbb kiderült a 83,19-es eredmény biztosította az első helyet számára. Morofusi gyengébbet dobott, Tyihon végre feliratkozott a listára, de csak 78,55 került a neve mellé. Pars sem tudott javítani, de a nyolcas mezőnynek már első dobásával tagja lett.

Forrás: MTI

Kattintson a képgalériáért!

Annus egyenletes teljesítményt nyújtott, negyedikre ismét 82 méter fölötti dobással jelentkezett, Morofusi pedig próbált tapadni rá, és addigi legjobbját produkálta (82.35). Tyihon végképp veszélytelenné vált, Pars viszont már 79 méter körül járt.

Olimpiai háttérké-pek az [o]-mobilon
 
Olimpiai ajánlatok az [origo] bevásárló-központban
Az ötödik sorozat előtt majd tízperces közjáték zavarta meg az atlétákat, a szlovén Kozmus eredményét többször is módósították a versenybírók, a szünet legjobban Parst zökkentette ki, aki a hálóba hajította a kalapácsot. Annusnak nem kellett különösebben aggódnia, mivel Morofusi érvénytelen kísérletett jegyzett.

Az utolsó sorozatban Pars nem tudott feljebb lépni, de így is a pontszerző hatodik helyen végzett. Tyihon végül felküzdötte magát a dobogóra, de ekkor már mindenki Morofusira figyelt. A japán nagy készülődés után óriásit dobott, a magyar drukkerek tekintete aggódva meredt az eredményjelzőre, de pár másodperc feszültség után boldogan sóhajtottak fel, ugyanis Morofusi 82,91-es dobása 28 centivel elmaradt Annus legjobbja mögött. A szombathelyi atléta nem is állt a dobókörbe, hiszen az olimpiai arany már zsebben volt, ez volt az ötödik kalapácsvető, és a tizedik atlétikai arany az olimpiák történetében.

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK