Gatlin a 100 méter új királya

Vágólapra másolva!
Meglepetésre a legnagyobb esélyeseket megelőzve az amerikai Justin Gatlin nyerte az athéni olimpia férfi 100 m-es síkfutó számát.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú


A finálé színvonalát mutatja, hogy a negyedik Shawn Crawford (9.89) és az ötödik Asafa Powell (9.94) is 10 mp-en belül ért célba, sőt a hatodik Kim Collins, a szabadtéri világbajnok pontosan 10 mp-et futott.

Az esélyeknek megfelelően a svéd Stefan Holm nyerte a férfi magasugrást. A mindössze 1,81 m magas Holm, aki idén győzött a budapesti fedettpályás világbajnokságon, rendkívül kiélezett küzdelemben szerezte meg az aranyérmet, 2,36 méterrel.

Az amerikai Matt Hemingway 2,34-ig minden magasságot elsőre vitt, míg Holmnak utóbbi csak harmadikra sikerült, ráadásul rajtuk kívül még a cseh Jaroslav Baba és a szintén amerikai Jamie Nieto is sikerrel jutott túl ezen a magasságon.

A 2,36 aztán a svédnek elsőre sikerült, vetélytársai ugyanakkor ezt már leverték. Az ezüst így Hemingwayé, a bronz pedig Babáé lett.



Gail Devers, a női 100 m-es gátfutásának egyik legnagyobb esélyese az előfutamban vádlisérülést szenvedett, így biztosan nem nyerhet ötkarikás bajnoki címet kedvenc számában.

A 37 éves amerikai sprinter - aki a szám háromszoros világbajnoka - a rajt után néhány méterrel sikoltva kapott vádlijához és nem is tudta folytatni a viadalt. A csodálatos pályafutással büszkélkedhető atlétanő ötödik olimpiáján állt rajthoz, de még egyszer sem sikerült aranyérmet szereznie ebben a számban. Síkon ugyanakkor 1992-ben és 1996-ban is győzni tudott.