Vágólapra másolva!
Természetesen minden olimpiai aranyérem jó pillanatban születik, de Majoros István diadala a kötöttfogású birkózás 55 kilós súlycsoportjában tényleg úgy kellett az athéni magyar csapatnak, akár egy falat kenyér. Egy nappal Fazekas Róbert ügyének kipattanása, és az egyszer már megszerzett, majd elvett negyedik magyar athéni aranyérem körüli hercehurca után újra megvan a negyedik - és reméljük, ez már végérvényesen a 30 éves kecskeméti birkózóé marad.
Vágólapra másolva!

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú

Majoros nem akármilyen figura: négy éve, Sydneyben egy súlycsoporttal feljebb indult, de nem sikerült neki az olimpia, s utána egy évre abbahagyta, elment Svájcba edzőpartnernek. Már-már úgy tűnt, örökre elvész a magyar birkózósport számára, amikor 2002 nyarán Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke leült vele egy tisztázó beszélgetésre, s azt követően egy héttel Majoros hívta a főnököt: "Csaba bá', visszatérek!"

Visszatért, s most, két évvel később olimpiai bajnok. Úgy, ahogy Hegedűs ígérte neki.

Forrás: MTI

Nézze meg képgalériánkat!

Majoros első meccsén hosszabbítás után 5-3-ra verte a japán Toyotát, a másodikon a "rendes játékidőben" 5-0-ra hozta a kötelező győzelmet Ramírez ellen, majd a csoport hatmadik tagját, a kubai Rivast, 1999 világbajnokát, Sydney ezüstérmesét 40 másodperccel a vége előtt, 2-1-es magyar vezetésnél leszorította a földre, s csak akkor engedte fel, amikor letelt a hat perc, s amikor már 6-1 volt Majorosnak.

Az elődöntőben az ukrán Olekszij Vakulenkót fárasztotta szinte halálra Majoros, aki mindkét parterhelyzetet kivédte, majd mindkétszer megpörgette ellenfelét. A vége 3-1 lett, s a magabiztos döntőbe jutás. Ott 2002 világbajnoka, az orosz Gejdar Mamedalijev várt rá. Vagy Majoros Mamedalijevre, ahonnan nézzük.




75 másodperc elteltével mégis az orosz pörgette meg Majorost (0-1), ezt 4 perc 15 másodperc után a magyar fiú kiegyenlítette egy parterból indított, hasonlóan sikeres pörgetéssel (1-1).

Az utolsó két perc már egyértelműen Majorosé volt, még egyszer leküldték térdelő helyzetbe Mamedalijevet, s Majoros megint sikerrel pörgetett (2-1), de ez még nem volt elegendő az olimpiai bajnoki címhez, mert lejárt a hat perc, s minimum három pontig feltétlenül el kell jutnia valamelyik félnek.

Forrás: MTI

Nézze meg képgalériánkat!

A hosszabbításban már csak Majoros volt a szőnyegen. Alig nyolc másodperc pergett le az órán, amikor egy fordított csípőből lecsavarás következett, s a bíró jelezte: megvan a magyar pont, s ezzel a negyedik (Fazekasét nem számítva) athéni magyar aranyérem!
Komáromi és Bódi Jenő, a másik magyar edző már dobálta is a levegőbe a "versenyen kívül" 66 kilós, de most 55-re lefogyasztó Majorost, a tizenkét év utáni első magyar birkózó olimpiai bajnokot.

"Pityu nagyon megérdemelte ezt a sikert, elképzelhetetlenül sokat dolgozott érte" - mondta elérzékenyülten, könnyeit törölgetve Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

"Ez minden idők legszínvonalasabb, legizgalmasabb birkózó tornája, olimpiai és világbajnokok hullanak, akár a legyek, és Majoros ebben a mezőnyben bizonyult a legjobbnak. Tömve a csarnok, hatalmas ünnepe ez a birkózásnak. Reméljük, jövő szeptemberben a budapesti világbajnok is az lesz!" - mondta Hegedűs.

"Úgy érzem, a jobb kondíciómnak köszönhetem olimpiai bajnoki címemet. Mamedalijev erejét is felőröltem, az volt a benyomásom, hogy a végén már örült, hogy befejeződött a mérkőzés. Nem tartottam az orosztól, idén már egyszer legyőztem azt a birkózót, aki otthon rendszeresen veri Mamedalijevet. Nehéz évek állnak mögöttem, idén tavasszal meghalt az édesanyám, úgy éreztem, végig itt volt mellettem" - mondta Majoros István, a négy évvel ezelőtti Európa-bajnok, Athén olimpiai bajnoka.

Komáromi Tibor szövetségi kapitány:
"Most nagyon nyugodtak voltunk, még akkor is, amikor az ellenfele szerzett vezetést. A rivális a tipikus orosz iskolát képviselte, nem okozott meglepetést, bár Pisti tartott ettől. Nyugtatni is kellett, arról próbáltuk meggyőzni, hogy már korábban is sikerült a fordítás, a győzelem."

Bódi Jenő szövetségi edző:
"Pista végig hitt abban, hogy először neki kell lemennie térdelőállásba, s most is ez volt a forgatókönyv. Pedig próbáltuk meggyőzni ennek ellenkezőjéről, de most is kiderült, hogy neki volt igaza. Végig bízott és hitt önmagában, csodálatos szívvel birkózott. Ráerőltette az akaratát az ellenfelére, fantasztikus diadalt aratott."

eredmények, 55 kg
döntő:
Majoros István - Gajdar Mamedalijev (orosz) 3-1

3. helyért:
Artiom Kiuregkian (görög) - Olekszij Vakulenko (ukrán) 6-1

5. helyért:
Lazaro Rivas (kubai) - Irakli Csocsua (grúz) 11-0

végeredmény
55 kg, olimpiai bajnok
MAJOROS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG)
2. Gajdar Mamedalijev (Oroszország)
3. Artiom Kiuregkian (Görögország)
4. Olekszij Vakulenko (Ukrajna)
5. Lazaro Rivas (Kuba)
6. Irakli Csocsua (Grúzia).