Gyurkovics lebukott, elvehetik Annus aranyát

Vágólapra másolva!
Ismét eggyel kevesebb aranyérme lehet a magyar küldöttségnek, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 16 óráig adott határidőt Annus Adriánnak, hogy megjelenjen a doppingellenőrök előtt.  Kalapácsvetőnk nem tett eleget a felszólításnak, s nem volt hajlandó alávetni magát az újabb doppingvizsgálatnak. Rossz hír, hogy ismét doppingbotrányba keveresett a csapat: ezüstérmes súlyemelőnk, Gyurkovics Ferenc vizeletében anabolikus szteroidok nyomára bukkantak. Este érkezett a hír, a NOB "elsőre" nem tudott dönteni Annus-ügyben, csak szombaton dől el, elveszik-e a szombathelyi atléta aranyát. Ugyancsak szombaton döntenek Gyurkovics ügyében is.
Vágólapra másolva!

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Fórum:

Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke megkapta a hivatalos értesítést arról, hogy a 105 kg-osok versenyében ezüstérmes Gyurkovics Ferenc doppingvizsgálata pozitív eredménnyel zárult.

Ennek tanúsága szerint a versenyző szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó, oxandrolon nevű szerre bukkantak, ugyanarra, mint múlt szerdán a 69 kg-os Kecskés Zoltánéban. (Kecskés el sem indult a versenyben.) A magyar szövetség mindkét esetben vitatja az eredményt.

Gyurkovics ügyében a NOB illetékes testülete helyi idő szerint délután öt órára meghallgatásra hívta Dolovai Tamást. "Értetlenül állok az értesítés előtt" - mondta Dolovai. - "Gyurkovics Ferenc a versenye előtt a nemzetközi szövetség ellenőrző vizsgálatán esett át, és annak eredménye negatív volt. Nem értjük, hogy három nap múlva hogyan lehet pozitív. Különösen azért nem, mert a megnevezett szer csak akkor lehet hatásos, ha hetekkel, hónapokkal a versenyt megelőzően, az edzések során élnek vele. Így mostani használata teljesen felesleges és értelmetlen lett volna. A megbeszélés során egyébként ragaszkodunk ahhoz, hogy a B-próbát semleges, általunk megnevezett, nemzetközileg akkreditált laboratóriumban végezzék el."

A meghallgatásra végül sor került, hiszen az MSSZ ragaszkodott az ellenőrző próba elvégzéséhez. Ebből azonban már semmi sem lesz - derült ki Dolovai Tamás beszámolójából, aki a NOB fegyelmi bizottsága előtt fejtette ki véleményét az ügyről.

"Szót kértem és kaptam" - mondta Dolovai péntek este - ", s én arra próbáltam rávenni Thomas Bachékat, hogy gondolják végig: ha valaki, tehát Gyurkovics Ferenc két nappal korábban a doppingvizsgálaton negatív lesz, hogyan lehetséges az, hogy két nappal később meg pozitív mintát szolgáltat. Odaadtam továbbá a testületnek egy papírt, amelyben a Magyar Súlyemelő Szövetség kéri a versenyzőnél a B-próba elvégzését egy nemzetközileg akkreditált, semleges, általunk megnevezett laborban. Erre ők azt közölték, hogy a NOB és a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közös antidopping kódexe szerint a B-próbát csakis abban a laboratóriumban lehet elvégezni, ahol az A-t is csinálták... Ezek után én nem kértem a B-mintát, s tudom, hogy holnap milyen elmarasztaló ítéletet fognak velünk közölni" - így Dolovai Tamás.

A magyar olimpiai csapat vezetésétől származó információ alapján az athéni játékokon kalapácsvetésben aranyérmes, már Magyarországon tartózkodó Annus Adriánnak hazai idő szerint 16 óráig kell jelentkeznie Bucsu határállomás osztrák oldalán, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei várnak rá.

A magyar dobóatlétát versenyen kívüli vizsgálatnak kívánják alávetni. Patrick Schamasch, a NOB orvosi és tudományos bizottságának elnöke kora délután arról értesítette Molnár Zoltánt, a magyar csapat athéni vezetőjét, hogy Annus Adriánt a WADA képviselői már korábban felkeresték ellenőrzés céljából, de a versenyző tartózkodási helyeként megjelölt jáki házba nem tudtak bejutni.

Forrás: MTI

Az ellenőrök a sportoló lakhelyénél több kísérletet tettek, de mivel többen köréjük gyűltek, veszélyben érezték magukat, és rendőrségi védelemmel elhagyták a környéket. A bizottsági elnök arra emlékeztette a csapatvezetőt, hogy a szabályzat 2/2-es pontja alapján doppingvétséget követ el az a sportoló, aki visszautasítja az ellenőrzést, vagy más módon kitér előle, a 3/1-es pont pedig leszögezi, a sportoló köteles alávetni magát a vizsgálatnak a nemzeti olimpiai bizottsága által megjelölt helyen.

Schamasch ezzel együtt jelezte, hogy Annusnak pénteken 16 óráig még van lehetősége mintaadásra, ehhez Bucsu határállomásnak az osztrák oldalára kell mennie. Az értesítést Molnár Zoltán azzal a megjegyzéssel vette át, hogy miután a versenyző jelenleg már nem tartózkodik Athénben, az üzenetet a MOB csak szóban, illetve fax segítségével tudja eljuttatni hozzá, ez a legtöbb, amit a magyar olimpiai csapat ez esetben tehet a NOB és a WADA előírásainak betartása érdekében.

Molnár ezt megelőzően - még nem hivatalos hírekre alapozva - jelezte Rábold Gusztávnak és Mérei Lászlónak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének és szakmai igazgatójának, hogy Annus nem vett részt az ellenőrzésen, ezzel a magatartásával pedig megszegte a közte és a MOB között kötött szerződés azon pontját, mely szerint a versenyző köteles megjelenni a kijelölt doppingvizsgálaton. Egyúttal kérte őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot Annussal, és érjék el, hogy működjön együtt a WADA képviselőivel.

Annus Adrián ezek után a megadott időre nem jelent meg az ellenőrök előtt. Karl-Heinz Demel, az osztrák doppingellenes ügynökség kontroll-vizsgálattal megbízott szakembere az APA hírügynökségnek elmondta, hogy 11-től 16 óráig várt Annusra, majd munkatársaival együtt elhagyta a helyszínt. "Semmilyen hírt nem kaptam róla, telefonon sem tudtam senkit elérni a környezetéből" - tette hozzá az ellenőr, aki egyúttal jelezte, hogy már továbbította jelentését a NOB-nak és a WADA-nak.

Az MTI helyszínen lévő munkatársa szerint az egy férfiból és egy nőből álló WADA-küldöttség nem járult hozzá ahhoz, hogy a fotósok és televíziósok a végezhessék a munkájukat. Az osztrák határőrök közölték, hogy aki a média munkatársai közül előveszi kameráját, azt kiutasítják az országból. Az egyik tévés megpróbált forgatni, de rendőrautóval utána eredtek, és ismételten figyelmeztették.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke - anélkül, hogy konkrétan Annusra utalt volna, de az ő esete kapcsán - korábban úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a NOB képes DNS-teszt elvégzésére, így adott esetben el tudja dönteni, hogy egy sportoló által leadott vizeletminta valóban tőle származik-e.

"Fegyvertárunkban megtalálható az összevetést lehetővé tévő módszer. Eddig ugyan még nem volt szükség arra, hogy használjuk, de ha szükséges, alkalmazhatjuk a jövőben" - fogalmazott Rogge.

Este érkezett a hír, a NOB "elsőre" nem tudott dönteni Annus-ügyben, csak szombaton dől el, elveszik-e a szombathelyi atléta aranyát.