Dánia büntetőkkel nyerte a nőikézi-aranyat

Vágólapra másolva!
Elképzelni, megtervezni sem lehetett volna izgalmasabb finálét, mint amilyet Dánia és Korea nőikézilabda-csapata produkált az athéni olimpián. Az 1996-os, atlantai finálét is felülmúlva, kétszeri hosszabbítás után (34-34) hetesek döntöttek az aranyérem sorsáról. Ebben Dánia nem hibázott, s miután Mortensen kapus kettőt is kivédett a koreai próbálkozásokból, a skandinávok sporttörténelmet írva, zsinórban harmadszor lettek olimpiai bajnokok.  
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Éles József
Az összes interjú
nőikézilabda-torna, döntő:
Dánia - Korea 34-34 (29-29, 25-25, 14-14) - kétszeri hosszabbítás után (büntetőkkel: 4-2)

Ellenikó-aréna, 3000 néző

vezette: Baum, Goralczyk (lengyelek)

gól: Fruelund 14/6, K. Andersen 5, Kiaerskou 4/2, Brödsgaard 3, Touray 3, Vestergaard 2, Daugaard 1, Hörlykke-Jörgensen 1, Jensen 1, illetve Li Szang Eun 8/3, Huh Szun Jung 5, Jang Szo Hi 5, Mun Pil Hi 5, Csoj Im Jeong 4, Vu Szun Hi 4, Kim Csa Jun 2, Oh Szeong Ok 1

hetes: 8/8, illetve 4/3

kiállítás: 2, illetve 8 perc

Nem vitás, a két legjobb formában lévő csapat került be az athéni olimpia nőikézilabda-döntőjébe, oda, ahová eredendően a magyar együttest vártuk. A sors és a pillanatnyi forma azonban Dániát és Koreát jelölte ki erre a küzdelemre, s a finálé tökéletesen igazolta, jó helyre került a két legfényesebb medália.

A keletieknél Huh Jung Szuk maradt ki, Jan Pytlick pedig három kapusa közül ezúttal Nörgaard mellőzése mellett döntött. A találkozót őrült iramban kezdték a csapatok, a harmadik percre 2-0-ra Korea vezetett, a 6. percben viszont - Touray két találatának is köszönhetően - már a dánoknál volt az előny (3-2).

Pillanatok alatt változott a játék képe, a villámgyors atomkézilabda a sportág más, 21. századi dimenzióját vetítette előre. Sok futás, kevés csere - ez volt a lendület titka. No meg a folyamatos presszió és gólgyártás, a dánok például a félidő egyetlen kiállítását, Thomsen kétperces kisbüntetését is úgy úszták meg, hogy kétszer is bevették az ázsiai kaput (8-7). Az első dán hullámvölgyet könyörtelenül kihasználta Korea, a skandinávok hibáiból élve a 19. percben fordítottak (9-10), a félidő 14-14-es állása teljesen igazságos eredményt tükrözött.

A második félidőt, ha lehet, még gyorsabb játékkal kezdték a koreaiak, kilenc perc elteltével 19-16-os hátrányban Pytlick mester cserére is határozta el magát, Rikke Schmidt helyett Mortensen érkezett a kapuba, a dánok pedig megkezdték a felzárkózást.

Ami nem ment könnyen, Oh Jong Ran kapus ugyanis pazar bemutatót tartott, a legnagyobb bravúrsorozat a 45. percben ragadtatta tapsra a nézőket, amikor egy percen belül Mikkelsen, Kristine Andersen, majd Touray ziccerét is hatástalanította a kapuvédő. A 47. percben Brödsgaaard révén sikerült az egyenlítés (21-21), időt is kért a koreai mester. Ám ez sem segített, Kristine Andersen 22-21-nél, majd 23-22-nél ismét Dániát juttatta előnyhöz.

Hat perccel a lefújás előtt a dánok hetesből kettőre növelték az előnyt, Mortensen parádésan védett, Kristine Andersen negyedik találatával 25-22-nél pedig eldőlni látszott a mérkőzés. Az ellenfél azonban nem adta fel (nem erről híresek az ázsiaiak), a nyitott védekezés jóvoltából sikerült is kiegyenlíteni az 59. percre (25-25). Az utolsó percet Dánia kezdhette támadással, ám lépéshiba miatt Korea kezébe került a döntés. Mortensen azonban a helyén volt, az utolsó másodpercben kapujára zúgó Mun-bombát kivédve hosszabbításhoz segítette csapatát.



Fruelund hetesből ismét betalált, ráadásul emberelőnybe is került a dán válogatott, Mortensen átlövést fogott, Kiaersku pedig kiegyenlített (29-29). Az utolsó egy percben nem született gól, ezúttal Oh kapus védett az utolsó minutumban.

Újabb hosszabbítás következett, amelyet Daugaard egy egyszerű szélsőbefutásból elért találattal nyitott meg, majd ugyanebből a figurából hetest kiharcolva Fruelund kettőre növelte a különbséget (31-29). Kim Csa Jun szépített, Mun Pil Hi pedig az újabb öt perc elteltével kiegyenlített (31-31).

A változatosság gyönyörködtet: a ráadás "negyedik negyede" két Mun-góllal indult, hosszú idő után ismét Koreánál volt az előny (31-33). A lengyel bírók próbáltak kicsit segíteni az európai csapatnak, egy vitatott ítélet után Fruelund révén ismét szorosabb lett az állás, majd ugyanő hetesből szerezte 13. gólját (33-33). Fél perccel a lefújás előtt ismét Korea szerzett előnyt, Fruelund azonban szívbaj nélkül vállalkozott: 34-34.

Következhettek a büntetődobások: Li Szan Eug belőtte (0-1), Fruelund sem hibázott (1-1). Lim O Kjeong lövését Mortensen kispárgázta, Kiaerskou bebombázta (2-1). Mun Pil Hi lövése Mortensennek nem okozott gondot, Daugaard betalált (3-1). Kim Csa Jun megszerezte a második koreai gólt (3-2), de mivel Mikkelsen nem hibázott (4-2), az olimpiai bajnok Dánia lett.

A skandináv csapat történelmet írt: zsinórban harmadszor nyert aranyat, ez korábban sem a Szovjetuniónak (1976, 1980), sem Koreának (1988, 1992) nem sikerült.

A torna All Star-csapata:
Rikke Schmidt (Dánia) - Vu Szun Hi (Korea), Veronique Pecqueux-Rolland (Franciaország), Katrine Fruelund (Dánia), Li Szang Eun (Korea), Marina Verheljuk (Ukrajna), Line Daugaard (Dánia)