Társoldalunk:

Ötödik lett a magyar nőikézi-válogatott

2004.08.29. 15:27

Az ötödik helyen végzett az eredetileg éremért Athénba utazó magyar nőikézilabda-válogatott az olimpián, miután a játékok zárónapján könnyedén legyőzte Spanyolországot. A torna gólkirálynője Radulovics Bojana lett 54 góllal.

Fórum:  Legyen már egy athéni kézilabda topik!
Képgaléria: Görbiczéké az ötödik hely!

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Éles József
Az összes interjú
az 5. helyért:
Magyarország - Spanyolország 38-29 (22-15)
Ellinikó-aréna, 2000 néző
vezette: Boye, Jensen (dán)
Magyarország: Pálinger - Lovász 6, Radulovics 10/6, Görbicz 4, Kulcsár 7, Ferling 1, Kirsner 4, - cserék: Sirina (kapus), Bohus 1, Pigniczki 2, Mehlmann, Siti 2, Tóth 1
Spanyolország: Lopez - Ortuno 4/1, Mangue 2, Box 1, Pareja 3, Oncina 3, Puche 7/5, - cserék: Sanchez (kapus), Gomez 1, Andreu 3, Garcia 1, Alonso, Amoros 4, Fraile
hétméteresek: 6/6, illetve 9/6
kiállítások: 12, illetve 6 perc

Legalább a vigaszdij a miénk lett - Görbicz Anita naplója

A spanyoloknak számára már az is nagy sikert jelentett, hogy az ötödik helyért játszhattak, ezt megelőzően ugyanis csupán egyszer, még 1992-ben Barcelonában, a házigazda jogán vehettek részt olimpián, s akkor hetedikként zártak.

A magyarok - miután a franciák elleni vereséggel kiszálltak az éremért folyó harcból - nem lehetett más céljuk, mint megnyerni ezt a mérkőzést.

Két gyors spanyol gólra hárommal válaszoltak a magyarok. A védekezés jól működött, és a megszerzett labdákból indulások után volt eredményes a csapat, amely a 9. percben már 8-4-re vezetett. Aztán magukra találtak a rivális átlövők, és szoros lett az állás (8-7), majd Lovász pillanatai következtek.

Pigniczki kiállítása alatt újból felzárkóztak a spanyolok, de segítségükre volt, hogy a gólkirálynői címre hajtó Radulovics egymás után háromszor is rontott. Azonos létszám mellett Görbicz vette át a karmesteri pálcát, és triplájával, valamint Kulcsárt kihagyhatatlan helyzetbe hozó passzaival 17-11-es előnyre tett szert a világbajnoki ezüstérmes.

A hatgólos különbség most - ellentétben a sydneyi olimpiai és a zágrábi vb-döntővel - nem okozott lelki béklyót, még Bohus is belőtte a tornán az első találatát, de a jól védő Pálingert is ki kell emelni.

Olimpiai háttérké-pek az [o]-mobilon
 
Olimpiai ajánlatok az [origo] bevásárló-központban
A második félidő elején kettős emberhátrányba kerültek a magyarok, ám mégis nőtt a különbség. Úgy tűnt, a spanyolok lélekben feladták az összecsapást. Radulovics belőtte hetedik találatát, s ezzel a góllövőlista élére ugrott. A kétszámjegyű előnyt a 42. percben sikerült elérni (31-21).

A folytatásban, mivel a csata eldőlt, már a magyar csapat sem tudott pörögni. Farkast leszámítva mindenki lehetőséget kapott, s a cserék ellenére nem csökkent a különbség. Az utolsó tíz percben már mindenki a mérkőzés végét várta, s inkább taktikai formációk gyakorlása volt műsoron.

A magyarok végig jobban játszottak, s most lehet igazán sajnálni az ukránok elleni elbukott csoportmérkőzést, mert akkor ez a két együttes nem az ötödik helyért, hanem a negyeddöntőben találkozott volna.

Mocsai Lajos, a magyarok szövetségi kapitánya: "A mostani mérkőzésre sikerült összekapnia magát a csapatnak, így simán verte a spanyolokat. El kell ismerni, hogy a két döntős együttes, a koreai és a dán kiemelkedett a mezőnyből, s az őket követő ukrán, francia és magyar válogatott között az aktuális forma döntött. Csalódottak vagyunk, hiszen éremért jöttünk, s igazán a franciák elleni negyeddöntő volt a vízválasztó. Ott pedig kikaptunk. Megvizsgáljuk, miért alakult így, s utána lehet beszélni a hogyan továbbról."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK