Társoldalunk:

Annus-ügy: a genetikai vizsgálat lesz a döntő

2004.08.30. 14:00

A rekordok könyvébe kerülhetne az athéni olimpia doppingolási ügyeinek a száma - állapította meg hétfőn a Kurier című osztrák napilap. 

A független újság emlékeztetett arra, hogy Athénban 23 doppingolási ügyre derült fény, s az olimpiák történetében ez rekordnak számít. Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy az olimpiai záróünnepély előtt mindössze 4 órával példát statuált a NOB, amikor megfosztotta olimpiai bajnoki címétől Annus Adrián kalapácsvetőt. A cikk szerint Annus ügye egyedi a sporttörténelemben. A 31 éves kalapácsvető a NOB adatai szerint kétszer is doppingellenőrzésen esett át augusztus 22-i győzelme előtt és után. Mindkét vizsgálat eredménye negatív volt, azonban a második mintavétel elemzésekor felmerült annak gyanúja, hogy az a vizsgálati anyag más sportolótól származhat. A NOB ezért egy bizottságot indított Magyarországra, hogy harmadszor is mintát vegyenek a sportolótól. Annus azonban visszautasította az utólagos próbát. Már csak szimbolikus jelentőségű lehet az a bejelentése, hogy visszavonul az élsporttól.

A lap szörnyűnek, ugyanakkor reményteljesnek is minősítette az athéni játékok doppingolási mérlegét. Emlékeztetett arra, hogy 13 sportoló nevét törölték az eredménylistákról, közöttük 7 érmesét, a játékokat közvetlenül megelőzően pedig több mint egy tucat atlétának mutattak fel piros lapot, akik a doppingolás miatt már nem is versenyezhettek Athénban. A lap szerint lehet, hogy néhány sportoló még nem eléggé értette meg: az ellenőrzések hatékonyabbá váltak. 

A Der Standard című liberális napilap A kalapácsvető Annust kizárták című cikkében megállapította, hogy "Magyarország 5 doppingponttal győzött az egyaránt 3 pontos Görögország és Oroszország előtt". Az írásban arról adtak hírt, hogy a NOB vasárnap visszavonta az aranyérmet Annus Adrián olimpiai győztestől, mert a magyar sportoló visszautasította, hogy újabb doppingellenőrzésnek vessék alá. Annusnál ugyan negatívnak bizonyult az augusztus 22-i győzelme után elvégzett doppingpróba, a NOB azonban újabb ellenőrzést rendelt el olyan feltételezések miatt, melyek szerint manipuláció történhetett a mintavételnél. Annus azonban pénteken elutasította az újabb vizsgálatot. 

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap olimpiai mellékletében Annus Adrián fényképével illusztrált cikkében sorolta fel az augusztus 18. és 29. közötti leleplezéseket. Az Athéni doppingügyek címmel megjelentetett írásban megnevezték valamennyi érintett sportolót, közöttük Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán és Gyurkovics Ferenc súlyemelőt, Fazekas Róbert diszkoszvetőt és Annus Adrián kalapácsvetőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK