Killy különleges olimpiára számít Torinóban

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Killy, a háromszoros olimpiai bajnok francia alpesi síző, a NOB koordinációs bizottságának vezetője optimista az egy év múlva kezdődő torinói téli olimpia versenyeivel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

"Nincs két olyan olimpia, amelyik hasonló, de két olyan olimpia sincs, amely teljesen különböző lenne. Az ötkarikás játékokat éppen ez teszi különlegessé. Az olimpiai versenyek egyébként több évtized után térnek vissza Olaszországba, hiszen ötven évvel ezelőtt, 1956-ban Cortina d'Ampezzóban került sor téli játékokra és 1960-ban, Rómában, több mint negyven éve nyári versenyekre. A házigazdák most e két korábbi olimpiára is emlékeznek, hiszen az olimpiai láng váltófutása Rómából indul majd, s Cortina d'Ampezzót is érinti, mielőtt Torinóba ér" - mondta.

Killy szerint a sport rendkívüli népszerűségnek örvend Olaszországban, így biztos, hogy a torinói ötkarikás versenyeknek különleges hangulatuk lesz.

"Torino az első európai nagyváros, amely otthont ad téli olimpiának. Ez különlegességekkel járhat együtt, ilyen például a város történelmi főterén kialakított Medal Plaza, ahol az ünnepélyes eredményhirdetésekre kerül sor, bizonyára óriási érdeklődés mellett, lelkes hangulatban.

A város újjászületése már megkezdődött. Mindenfelé renoválják a házakat, a korábbi Fiat-gyárban, Lingottóban szállásolják el az olimpiai családhoz tartozókat, s a városban javában épül a rádiós és televíziós, valamint sajtófőközpont. A létesítmények, versenyszínhelyek is csaknem készen várják a téli olimpia résztvevőit.

Ezek egyik gyöngyszeme a Palavela-csarnok, amelyet újjáalakítottak, és pazar színhelye lesz a műkorcsolya- és rövidpályás gyorskorcsolya-versenyeknek. Torinóban a környezetvédelemnek is nagy figyelmet szentelnek, és óriási erőfeszítéseket tesznek a téli olimpiai játékok sikeréért" - vélekedett Killy.

A legendás síző véleménye valószínűleg megnyugtatja a szervezőbizottságot (TOROC), mivel Gianni Petrucci TOROC-elnök szerdán attól tartott: Olaszország lejáratja magát azzal, hogy a Bormióban zajló alpesisí-világbajnokságon a szervezők rendkívül alacsony színvonalon látják el feladatukat.