Műkorcsolyázóink nyugodtan készülhetnek

Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB) elkezdődtek a sportági konzultációk, először a jövő évi torinói téli olimpiára készülő szakágak képviselői tartottak beszámolót.
Vágólapra másolva!

A gyorskorcsolyázóknál a legégetőbb problémának a rövidpályás csapat kvalifikációja, illetve az ahhoz kapcsolódó anyagi gondok tűnnek. A nemzetközi szövetség által a közelmúltban véglegesített szempontok szerint ugyanis jócskán felértékelődött a két távol-keleti selejtezőverseny, a koreai és kínai viadal utazási költségei azonban több mint 10 millió forintra rúgnak.

Minthogy a magyar csapat fiataljainak esetleges torinói szereplése minden eddiginél kitűnőbb eredményekkel kecsegtet, a MOB ügyvezető igazgatója, Molnár Zoltán a magyar szövetség hivatalos kérelmét a MOB-elnökség szeptember 16-ai ülése elé terjeszti, s ott születhet döntés arról, átvállalja-e az olimpiai bizottság a két kvalifikációs verseny kiadásait.

A műkorcsolyázóknál Sebestyén Júlia már tavaly kvalifikálta magát az olimpiára, sőt, helyezésének köszönhetően még egy magyar ott lehet Torinóban. Jurek Eszter szakágvezető közölte, hogy Pavuk Viktória a kiválasztott. Jurek azt is elmondta, mindkét lánynak elkészült az új koreográfiája, és remekül sikerült a felkészülése.

A férfiaknál Tóth Zoltán talán, a jégtáncosoknál a Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős viszont szinte biztosan kiharcolja a torinói részvételt az októberi, bécsi kvalifikációs viadalon.

A sízőknél egyelőre egy biztos induló van: Tagscherer Zoltán a sífutóknál próbálkozhat. A konzultáción elhangzott, hogy a szakág óriási hátrányban van a legjobbakkal szemben, ugyanis a felszerelésük - lécek, botok, vakszok - két-három évvel van elmaradva az elittől, mely tényező a szakemberek szerint a jelenlegi négyperces hátrányokból két-két és fél percet tesz ki.

Az alpesi szakágban az Ausztriában tanuló magyar fiatalok közül egy-egy férfi és női induló "érhet oda" Torinóra, míg a hódeszkásoknál az egyetlen női próbálkozónak a soron következő öt Vk-viadalon kell legalább egyszer az első 25-ben végeznie, hogy ott lehessen a téli játékokon.