1924 - Chamonix

Vágólapra másolva!
Amikor a francia városban a versenyek zajlottak, a sportolók még nem tudták, hogy tulajdonképpen olimpián vesznek részt. A NOB csak egy évvel később nyilvánította ötkarikás játéknak az 1924-ben Nemzetközi Télisport Hétnek nevezett eseményt.
Vágólapra másolva!

A dallamos nevű olasz Eugéne Brunetta d'Usseaux 1911-ben már javasolta, hogy a téli és nyári játékokat külön kellene választani, de javaslata ellenállásba ütközött a skandináv államok részéről, azok ugyanis féltették az 1901 óta rendezett északi játékok presztízsét. A svédek négyéves időközönként Stockholm környékén rendeztek hasonló viadalokat, a norvégok pedig a nagy múltú és sikeres Holmenkollen-síversenyek hírnevét érezték veszélyeztetettnek.

A világháború küszöbén azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány téli sportot beiktatott a nyári játékokba, 1920-ban Antwerpenben például a műkorcsolya mellett már a jégkorong is szerepelt a műsorban. (Furcsán is hat, hogy a svéd Gillis Grafström az első téli olimpián máris címvédőként debütált - ugyanis a férfiak számát ő nyerte Antwerpenben is.)

A leírtak tükrében érthető, hogy az első olimpiai bajnok, az amerikai Charles Jewtraw csak utólag tudta meg, milyen nevezetes cím birtokosa.

Várható volt tehát a skandináv fölény, a norvégok és finnek a megszerezhető 43 éremből 27-et el is vittek, közte az összes északisí-szám medálját. Ráadásul a norvégok a háromszoros bajnok Thorleif Haug vezetésével minden síszámot megnyertek (nem véletlen, hogy tiszteletére szülővárosában, Drammenben szobrot emeltek), míg a gyorskorcsolya sztárja a finnek ugyancsak háromszoros bajnoka, Clas Thunberg lett. Utóbbi sportágban egyedül Jewtraw tudott közbeszólni, igaz, ő ugye éppen arannyal utazhatott haza...

1924. január 25. - február 4., Chamonix
16 ország, 258 induló (245 férfi, 13 nő)
5 sportág, 14 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye
1. Norvégia (4 arany, 7 ezüst, 6 bronz)
2. Finnország (4 arany, 3 ezüst, 3 bronz)
3. Ausztria (2 arany, 1 ezüst)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Clas Thunberg (finn, gyorskorcsolya) 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Thorleif Haug (norvég, északisí) 3 arany
Julius Skutnabb (finn, gyorskorcsolya) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Roald Larsen (norvég, gyorskorcsolya) 2 ezüst, 3 bronz




Négyes bobban Svájc nyert úgy, hogy az Edouard Scherrer vezette csapat csak szórakozásból, egy házilag barkácsolt fabobbal nevezett. Ám a verseny napjára felmelegedett az idő, megolvadt a jég és a lelassult profi járművek között Scherrerék széles nyomtávú tákolmánya simán győzött...

A magyar színeket négy síelő képviselte, közülük Németh Ferenc nyújtotta a legjobb teljesítményt. Németh élete első 50 km-es versenyén a dolgozótársaktól összegyűjtött felszerelésben, kölcsönlécekkel 33 induló közül a 20. helyet szerezte meg. "Ez a hóborította előjáték minden tekintetben sikerült" - nyugtázta elégedetten a látottakat Pierre de Coubertin, aki a záróünnepségen az Alpinizmus Érdemrendjét adományozta Charles Granville Bruce angol ezredesnek az 1922-ben indított Himalája-expedícióért.

Pincési László