Társoldalunk:

1960 - Squaw Valley

2006.01.27. 21:40

Nem kisebb egyéniség, mint Walt Disney alkotta a látványterveket, ettől függetlenül volt némi kockázat abban, hogy a rendezők a Sierra Nevada-i falunak adták a rendezés jogát. 1955-ben nem hogy sportlétesítmények, de ház is alig volt a környéken - hogy aztán szerte Amerikában láthassák a versenyeket a tévéközvetítések jóvoltából.

Általános elképedést keltett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése az 1960-as játékok helyszínét illetően, az Indiánasszonyok völgyében ugyanis 1955-ben még mindössze egy szerény turistaház állt, nem hogy a világ, de még az amerikaiak sem ismerték a Sierra Nevada-i települést. Ehhez képest öt év alatt pazar síparadicsom épült ki új létesítményekkel a Tahoe-tó partján, egyedül a bobpálya hiányzott, a magas költségek miatt a szervezők inkább ódzkodtak, s nyomást gyakorolva a NOB-ra elérték, hogy a versenyszámot töröljék ideiglenesen az ötkarikás programból.

Új sportágként viszont megjelent a sílövészet, amelynek lényege, hogy a versenyzők 20 kilométer síelés közben a táv négy pontján öt lövést adnak le álló célpontra. A hibák mínusz két percet jelentettek, így a jó lövő, ám gyengébb futó svéd Klas Lestander legyőzte a finn Tyrvainent és a szovjet Privalovot.

Északi síben két ősi számban is elveszett a skandináv fölény: északi összetettben hatalmas meglepetésre egy NSZK-s postás, Georg Thoma győzött, síugrásban pedig az NDK-beli Helmut Recknagel aratott biztos győzelmet.

1960. február 18-28., Squaw Valley
30 ország, 665 induló (522 férfi, 143 nő)
6 sportág, 27 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. Szovjetunió (7 arany, 5 ezüst, 9 bronz)
2. Németország (4 arany, 3 ezüst, 1 bronz)
3. USA (3 arany, 4 ezüst, 3 bronz)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Lídija Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolya) 2 arany
Jevgenyij Griscsin (szovjet, gyorskorcsolya) 2 arany
Veikko Hakulinen (finn, északisí) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz


A gyorskorcsolyapályán arattak a szovjetek, a játékok legeredményesebb versenyzőjeként Jevgenyij Griscsin és Lídija Szkoblikova is két-két aranyérmet nyert. Griscsin még szerencsecsillagát is áldhatja, elég ritkán fordul elő, hogy a sportágban holtversenyes győztest avassanak, ám a szovjet klasszis 1500 méteren ezt már másodszor produkálta, négy évvel korábban, Cortinában is azonos időt ért el egyik vetélytársával.

A legérdekesebb sztori a műkorcsolyázáshoz fűződött: az ötkarikás játékokon családi eseménnyé zsugorodott a sportág versenye: a férfiaknál az a David Jenkins győzött, aki az 1956-os női verseny aranyérmesének, Hayes Alan Jenkinsnek a testvére volt. A női győztes, nevezetesen Carol Heiss később David Jenkins sógornője lett.

Jégkorongban nem tért vissza a kanadai hegemónia, ezúttal az Egyesült Államok csapata nyert hibátlan mérleggel, a juharlevelesek a második helyen zártak, a címvédő szovjeteknek be kellett érniük a harmadik hellyel.

A magyarok mindössze háromfős csapattal vágtak neki a játékoknak, Bartha Magdolna női 10 km-es sífutásban a 23. lett, Sajgó Pál 15 km-en a 34., 20 km-es biatlonban pedig a 26. helyen zárt. Sudár Tamás síugrásban próbált szerencsét, de 61 méterrel kisebbet ugorva a győztes Recknagelnél a 49. lett.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK