Társoldalunk:

1964 - Innsbruck

2006.01.27. 21:40

Talán mondani sem kellene, csak a hó nem érkezett meg az 1964-es innsbrucki olimpiára, így az osztrák hadsereg 2000 katonájának 25 ezer tonna havat kellett megmozgatniuk a sikeres lebonyolítás érdekében.

Tragikus események vezették be a játékokat, az olimpia előtt egy héttel az 50 éves brit szánkós, Kazimiers Kay-Skyszpeski és a 19 éves ausztrál lesikló, Ross Milne edzés közben életét vesztette. Ennek ellenére Innsbruckban már nem történt baj: első alkalommal emelkedett a résztvevők száma 1000 fölé, ám az olimpia nem a rekordok, inkább a nagy egyéniségek miatt maradt emlékezetes. A szovjet Lídia Szkoblikova gyorskorcsolyában 4 aranyérmet nyert, ezzel (a téli játékokat tekintve) minden idők legeredményesebb női sportolója lett. A szovjet együttes összesen 11 arannyal gazdagodott.

1924 óta először nyert két egyéni olimpiai bajnokságot sífutó a finn Eero Mäntyranta személyében. A nőknél a szovjet Klaudia Bojarszkih nem csak követte a példáját, a váltóban szerzett szovjet aranyérem harmadik első helyét jelentette. A férfi versenyt ismét a skandinávok uralták, Sixten Jernberg 35. születésnapján bizonyította, kár volt még leírni, megnyerte az 50 km-es távot, s tagja volt a svédek 4x10 km-es olimpiai bajnok váltójának is.

A két síugró számban a finn Veikko Kankkonen és a norvég Toralf Engan megosztozott az arany- és ezüstérmeken, míg északi összetettben a szintén norvég Tormod Knutsen visszavágott a Squaw Valley-i fiaskóért, a címvédő német Georg Thoma mindössze harmadik lett.

1964. január 29. - február 9., Innsbruck
36 ország, 1091 induló (891 férfi, 200 nő)
8 sportág, 34 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. Szovjetunió (11 arany, 8 ezüst, 6 bronz)
2. Ausztria (4 arany, 5 ezüst, 3 bronz)
3. Norvégia (3 arany, 6 ezüst, 6 bronz)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Lídia Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolya) 4 arany
Klaudia Bojarszkih (szovjet, északisí) 3 arany
Eero Manttyranta (finn, északisí) 2 arany, 1 ezüst
Sixten Jernberg (svéd, északisí) 2 arany, 1 bronz


A férfi gyorskorcsolyázóknál először fordult elő, hogy minden távon más nemzetiségű futó lett első, érdekesség, hogy Jevgenyij Griscsin harmadik olimpiáján is holtversenyt hozott össze, igaz 500 méteren ezúttal ez csupán az ezüstéremhez volt elegendő.

Innsbruckban egy testvérpár, a Goitschel lányok taroltak, igazságosan megosztozva a műlesiklás és az óriásműlesiklás érmein. Az idősebb, a 19 éves Christine előbbiben, Marielle utóbbiban nyert és a második helyen éppen testvérük végzett.

Az Egyesült Államok egyetlen aranyát 500 m-es gyorskorcsolyában egy michigani borbély, Terry McDermott szerezte.

Az olimpia legnagyobb meglepetésével a szovjet Ljudmila Belouszova, Oleg Protopopov házaspár szolgált a páros műkorcsolyázásban, miután megelőzte a nyugatnémet Marika Kilius, Hans-Jürgen Bäumler kettőst. Pedig a német posta már előre kinyomtatott egy képeslapot, amelynek az előlapján Kiliusék voltak, a szövege pedig így hangzott: "1964 olimpiai és világbajnokai". Legalább a ritkaságok gyűjtői elégedettek lehettek. Mint ahogy a magyarok is, hiszen a 14 éves Almássy Zsuzsa tizenhetedik lett, nyert a holland Sjoukje Dijkstra.

A magyar csapat 11 egyéni versenyzővel és a jégkorongcsapattal képviseltette magát. Hokisaink utolsó ötkarikás szereplése nem sikerült fényesen, mind a nyolc meccsüket elvesztették, közte kaptak egy 19-1-es zakót a későbbi győztes szovjetektől.

A legjobb eredményt a már említett Almássy mellett a gyorskorcsolyázó Ihász Sándorné és sífutó Balázs Éva érte el, előbbi 1500 méteren 20., 3000 méteren a 18. helyen zárt, míg Balázs a 10 km-es sífutószámban a 19. lett.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK