Társoldalunk:

1972 - Szapporó

2006.01.27. 21:40

Japán csodára készült és csodát is tett Szapporóban, ám az olimpia inkább Ard Schenk és Halina Kulakova diadalmenetéről, illetve az amatőrizmus kezdődő bukásáról szólt. Így fordulhatott elő, hogy a remek osztrák síelőt, Karl Schranzot kizárták, míg Kanada jégkorongozói lemondták a részvételt.

Hogy Japán jen-milliárdokat költött a játékokra, hogy gyakorlatilag épített egy teljes lesiklópályát (tizenháromezer ember, nyolcszázötven talajegyengető gép és hat tonna anyag segítségével), majd a játékok után felszámolták és erdősítették, már maga a legenda. Ám az ott történtek mérföldkövei voltak az olimpiatörténetnek.

Avery Brundage, a NOB elnöke az olimpia előtt élesen támadta az alpesi síelőket, mert szerinte az 1971-ben módosított olimpiai amatőrszabályzat értelmében nem felelnek meg a követelményeknek. A NOB már a helyszínen, Szapporóban, utólag törölte a síelő Karl Schranz eredményeit, mert egyéni szponzorát reklámozta a versenyek alatt.

Az amatőr státusról szóló paragrafus a hokitornát is beárnyékolta, mert a kanadaiak tiltakoztak, állítva: a csapatukban szereplő NHL-profik semmivel sem profibbak, mint a kelet-európai országok reggeltől estig jégkorongozó amatőrjei. A nemzetközi szövetség másként látta, ezért a juharlevelesek megsértődtek és megtagadták a részvételt - a Szovjetunió könnyedén diadalmaskodott.

1972. február 3-13., Szapporó
35 ország, 1006 induló (800 férfi, 206 nő)
8 sportág, 35 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. Szovjetunió (8 arany, 5 ezüst, 3 bronz)
2. NDK (4 arany, 3 ezüst, 7 bronz)
3. Svájc (4 arany, 3 ezüst, 3 bronz)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
Halina Kuklova (szovjet, északisí)
Ard Schenk (holland, gyorskorcsolya) 3-3 arany
Vjacseszlav Vedenyin (szovjet, északisí) 2 arany, 1 bronz
Marie-Therese Nadig (svéd, alpesi sí) 2 arany


Ami a sportot illeti, a holland Ard Schenk gyorskorcsolyában mesterhármasával Ballangrud nyomdokaiba lépett. A holland korcsolyázó 1500, 5000 és 10 000 méteren is nyert, igaz, mindhárom számon esélyesnek is számított, hiszen világcsúcstartóként érkezett Szapporóba. 500-on csupán azért nem nyerhetett, mert bukott.

Sífutásban a szovjetek taroltak, hét számból ötöt megnyertek. A nőknél 5 és 10 km-en Halina Kuklova volt a legjobb, aki tagja volt a 3x5 km-es váltónak is. A férfiaknál 30 km-en Vjacseszlav Vedenyin, 4x10 km-en pedig a Szovjetunió váltja nyert. Finn sportoló a téli játékok történetében először nem nyert bajnoki címet!

A legnagyobb meglepetést nem a műlesiklásban "csak" ezüstérmet szerző olasz Gustavo Thöni szerezte, hanem legyőzője, minden téli olimpia eddigi egyetlen spanyol bajnoka, Francisco Fernandez-Ochoa.

Szapporóban kezdte meg páratlan sorozatát a háromszoros olimpiai bajnok műkorcsolyázó, Irina Rodnyina, aki Alekszej Uljanovval nyert párosban. A hölgyeknél az osztrák Beatrix Schuba győzött, a magyar színeket (egyedül) képviselő Almássy Zsuzsa az ötödik helyen végzett. A férfiaknál a csehszlovák Ondrej Nepela lett az első.

Pincési László

KAPCSOLÓDÓ CIKK