Tizenkét északi sízőt máris felfüggesztettek

Vágólapra másolva!
Még fel sem lobbant a láng Torinóban, a XX. téli olimpia helyszínén és máris tizenkét északi sízőt öt napra felfüggesztettek, mivel vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) bejelentése alapján a kanadai Sean Crooks, a francia Jean Marc Gaillard, az orosz Natalija Matvejeva, a német Evi Sachenbacher, illetve az amerikai Kikkan Randall és Leif Zimmermann, valamint a fehérorosz Szergej Dalidovics és Alekszandr Lacukin produkált "abnormálisan magas" hematokritszintet.

Az érintettek a vasárnapi üldözéses viadalokon és a keddi csapat sprintben nem indulhatnak. A "vétkesek" közül egyedül a 25 éves Sachenbacher tartozik a jobbak közé, ő a 2002-es Salt Lake City-i játékokon egy-egy arany- (váltó) és ezüstérmet (sprint) nyert, akárcsak egy évvel később a Val di Fiemme-i világbajnokságon.

"Ez nem eltiltás, csak ilyen értékekkel egészségügyi okokból nem versenyezhetnek" - mondta Sarah Lewis FIS-főtitkár. A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, ugyanakkor arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.

Délután újabb négy északi síző versenyzési jogát függesztették fel öt napra, mivel egy ellenőrzés során kiderült, hogy túl magas a vörösvértestek aránya a vérükben.

Ezúttal az orosz Nyikolaj Pankratov és Pavel Koroszteljev, valamint a horvát Alen Abramovic és az etióp Robel Teklemariam akadt fenn a teszten. A FIS illetékesei ismételten hangsúlyozták, nem eltiltásról van szó, az intézkedést az érintettek egészségének megóvása érdekében hozták meg.