Magyar pontszerzés 26 év után

Vágólapra másolva!
Knoch Viktor az ötödik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres torinói versenyében, ezzel 1980 óta először szerzett olimpiai pontot magyar sportoló téli játékokon. Huszonhat éve a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett ezüstérmes, Lake Placidben. Meglepetésre a francia Antoine Deneriaz nyerte a játékok egyik legjobban várt versenyszámát, a férfi sízők lesiklását, a vert mezőnyben végzett az osztrák különítmény (Walchhofer, Strobl, Maier), a svájci Kernel, a norvég Aamodt és az amerikai esélyesek (Miller, Rahlves).
Vágólapra másolva!

A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók szenzációs napot zárva értékes helyezéseket szereztek az 1500 méteres számban a torinói téli olimpián: Knoch Viktor az ötödik, Darázs Péter pedig a tizenegyedik lett.

Knoch az A döntőben a dél-koreai Li Ho Szukkal és a világcsúcstartó An Hjun Szóval, a kínai Li Csia-csünnel és Li Jével , valamint a kanadai Charles Hamelinnel küzdött meg. A 16 éves pécsi versenyző - akinek családja a helyszínen szurkolt - az élre állt, ám amikor nőtt a sebesség, hátracsúszott az utolsó pozícióba, és onnan már nem tudott feljönni. A célba érkezés után kiderült, hogy Li Jét kizárták, így Knoch ötödikként zárt. Ez a sportág eddigi legjobb magyar eredménye!

Téli olimpián a magyarok közül utoljára a Sallay András, Regőczy Krisztina jégtánckettős szerzett olimpiai pontot, a kiváló duó az 1980-as Lake Placid-i játékokon volt ezüstérmes.

Darázs a holland Niels Kerstholt, a kanadai Mathieu Turcotte, a japán Terao Szatoru, a címvédő amerikai Apolo Anton Ohno és az olaszok hétszeres kontinensbajnoka, Fabio Carta társaságában körözött. Ohno a rajtról elkésett, be kellett másznia a pályára. A magyar versenyző nem bírta az iramot, utolsó, összesítésben pedig - az A döntős kizárás miatt - 11. lett.

A nők 500 méteres számában Huszár Erika bejutott a 16 közé , Darázs Rózsa viszont búcsúzott. A pénteki megnyitón a magyar zászlót vivő Darázs a kínai Fu Tien-jü (Fu Tianyu) és a japán Kamino Juka társaságában futott a negyeddöntőt érő első két hely valamelyikének megszerzésének reményében. Végig a harmadik helyen haladt, és az utolsó körben még bukott is, így kiesett.

Huszárt a Koreai NDK-s Jun Jong Szuk, az amerikai Allison Baver és a hongkongi Han Jüe-huang (Han Yuehuang) mellé sorsolták. A rajtnál éppen a magyart lőtték vissza kiugrásért. Később aztán már nem volt gond, a magyar sokáig az élen haladt, és a végén csak az amerikai ellenfele lépett elé, így bekerült a szerdai 16-os negyeddöntőbe.

rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m:
1. An Hjun Szo (Koreai Köztársaság) 2:25.341 perc
2. Li Ho Szuk (Koreai Köztársaság) 2:25.600
3. Li Csia-csün (Kína) 2:26.005
...5. Knoch Viktor (Magyarország) 2:26.806
...11. Darázs Péter (Magyarország) (2:24.969 a B döntőben)

(MTI)