Szerdától Torinóra figyel a hokivilág

Vágólapra másolva!
Megkülönböztetett figyelemtől övezve kezdődik szerdán a torinói téli olimpia férfijégkorong-tornája. Az ötkarikás játékok egyetlen klasszikus csapatsportágában a világ legerősebb bajnokságának, az NHL-nek a sztárjai vesznek részt. A torna többesélyes: a címvédő Kanada, az 1998-as naganói olimpián győztes, tavaly világbajnok Csehország, a fiatal ászokkal felálló Oroszország, valamint Svédország, illetve Finnország, az Egyesült Államok és Szlovákia osztja el egymás között a dobogós helyezéseket.
Vágólapra másolva!

A világranglista-vezető kanadaiakat nem kerülte el a sérüléshullám, két legjobb hátvédjük, Ed Jovanovski, illetve Scott Niedermayer nem lehet jelen, míg Mario Lemieux decemberben bejelentette visszavonulását. Ezzel együtt is hihetetlenül erős a gárda.

A cseheknél a 41 éves kapus, Dominik Hasek, valamint a szintén másodvirágzását élő, az NHL pont- és góllövőlistáját vezető Jaromir Jagr mellett is több ász van az együttesben. Az oroszoknál az első számú hálóőr, a tavaly Stanley-kupát nyerő Nyikolaj Habibulin sérült, így az ugyancsak a legjobbak között emlegetett, ám az utóbbi időszakban gyengélkedő Jevgenyij Nabokovnak kell pótolnia őt. A profiliga jelenlegi legjobb újonca, Alekszandr Ovecskin, valamint Ilja Kovalcsuk a riválisok kapujára lesz kimondottan veszélyes.

A svédeknél hiányozni fog Markus Näslund ponterőssége, míg Peter Forsberg az utóbbi hetekben nem játszott sérülés miatt, és még mindig nem tudni, pályára lép-e. A háromkoronások hasonló bravúrra készülnek, mint 1994-ben Lillehammerben, akkor ugyanis nyertek, ám a 2002-es Salt Lake City-i játékokon a fehéroroszok a negyeddöntőben kiejtették őket egy sokáig emlékezetes, félpályás potyagóllal.

A finnek legnagyobb gondja, hogy a kapus Miikka Kiprusoff pótolható-e (a fiatal Antero Niittymakinak lenne ez a feladata). Ha igen, akkor befuthat a csapat, ellenkező esetben viszont még a négy közé sem jut.

Az amerikaiak rutinos alakulattal érkeznek. A hokitorna legidősebbje, a hátvéd csapatkapitány Chris Chelios már 44 éves, de a többiek is már régóta kergetik a pakkot a profik táborában. Bizonytalan, hogy a három hálóőrük milyen formában lesz.

A szlovákok az eddigi három olyan tornán, amikor az NHL-esek színe-java jelen volt (1998, Nagano - 2002 Salt Lake City - 2004, Világkupa) még nem alkottak maradandót, most viszont a korábbinál egységesebb és gólveszélyesebb együttessel indulnak.

A nagyok mellett a házigazda olaszok, a kiváló kapusokkal rendelkező svájciak, valamint a kazahok, a németek és a lettek abban reménykedhetnek, hogy - mivel náluk egyáltalán nincs vagy csak kevés az NHL-es hokis, ezért - őket nem befolyásolja az akklimatizálódás. A tengerentúlon magyar idő szerint hétfő hajnalban még játszottak, alig két nappal később már Torinóban a válogatottaké lesz a főszerep, és a 6-9 óra eltolódás bizony kihathat a teljesítményekre. Arról nem is beszélve, hogy a sztáralakulatoknál a közös felkészülés elmaradt.

A 12 csapatot két hatos csoportba sorolták, és a körmérkőzések után a legjobb négy-négy jut a negyeddöntőbe, ahonnan kieséses rendszerben folytatódik a csata.

Csoportbeosztások
A csoport: Kanada, Olaszország, Svájc, Finnország, Németország, Csehország
B csoport: Svédország, Kazahsztán, Oroszország, Szlovákia, Lettország, Egyesült Államok.

Ki nyeri a hokitornát?/torino2006/20060209rajta.html?pIdx=2