Darázs Péter 16 között gyorskorcsolyában

Vágólapra másolva!
Darázs Péter bejutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában a legjobb 16 közé, Huszár Erikának viszont 500 méteren nem sikerült nyolcba kerülnie a torinói téli olimpián.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi selejtezőt sikerrel vevő Huszár Erika ezúttal is nehéz futamba került a kínai Fu Tien-jü, a kanadai Anouk Leblanc-Boucher és az olasz Arianna Fontana mellé. A rajt fontos volt, mivel a táv rövid, és csak az első két helyezett került tovább az esti elődöntőbe. Huszár - akár csak a kvalifikáló futamban - most is kiugrott, így másodikra vigyáznia kellett. A riválisai gyorsan elé kerültek, később nem tudott javítani pozícióján, s az utolsó helyen ért célba, így kiesett. A versenyen a kínai Meng Vang diadalmaskodott, az ezüstérmet a bolgár Jevgenyija Radanova, a bronzot a kanadai Anouk Leblanc-Boucher szerezte meg. Huszár Erika 13., a vasárnapi selejtezőben búcsúzó Darázs Rózsa 22. lett.

Darázs Péter - aki 1500-on az előkelő 11. helyet szerezte meg - nehéz csoportba került. Az 1500 méteren Torinóban aranyérmes, világcsúcstartó dél-koreai An Hjun Szo és a Salt Lake Cityben 500-on harmadik amerikai Rusty Smith korcsolyázott vele. Darázs sokáig az élen volt, aztán az utolsó két körben riválisai megelőzték, így harmadikként zárt. Így csak abban bízhatott, hogy legfeljebb egy olyan harmadik helyezett lesz, akinek jobb az időeredménye. Következett az idegőrlő várakozás, majd kiderült, a magyar volt a leggyorsabb a futamharmadikok közül. A hét - öt négy- és két háromfős - futamból az első két helyezettek, valamint a két legjobb harmadik jutott a szombati negyeddöntőbe, a 16 közé.

"Tisztában voltam vele, hogy ha nem sikerül az első két hely valamelyikén célba érkeznem, akkor az időeredményem fog számítani, ezért aztán megpróbáltam erős iramot diktálni. Ha nem jöttek volna velem, akkor helyezéssel lépek tovább, így viszont a nagy tempó ért továbbjutást. Ez is bizonyítja, hogy a taktikám jó volt. A minimális célkitűzést teljesítettem, de természetesen szeretnék még előrébb lépni" - nyilatkozott Darázs.

Eredmények:
rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 méter, olimpiai bajnok:
Meng Vang (Kína) 44.345 mp
2. Jevgenyija Radanova (Bulgária) 44.374
3. Anouk Leblanc-Boucher (Kanada) 44.759
...13. Huszár Erika 45.382
...22. Darázs Rózsa 1:10.558 p

A XX., torinói téli olimpia ötödik versenynapjának győztesei:
alpesi sí: Michaela Dorfmeister (Ausztria, női lesiklás)
rövidpályás gyorskorcsolya: Meng Vang (Kína), női 500 m
síakrobatika: Dale Begg-Smith (Ausztrália, férfi mogul)
szánkó: Andreas Linger, Wolfgang Linger (Ausztria, férfi kettes)