Nem hibáztak a hokitorna esélyesei

Vágólapra másolva!
Győzelemmel nyitotta a torinói olimpia jégkorongtornáját Csehország válogatottja, amely a vártnál nehezebben gyűrte le Németországot. Az A csoportban a címvédő kanadai válogatott esélyeshez méltóan nyert 7-2-re a házigazda olasz csapat ellen, míg Finnország 5-0-ra ütötte ki Svájcot. A B csoportban a svédek is eljátszadoztak a kazahoknak.
Vágólapra másolva!

eredmény, A csoport
Csehország - Németország 4-1 (0-1, 2-0, 2-0)
gól:
T. Kaberle (21., 24.), Jagr (58.), Vyborny (60.), illetve Boos (20.)

Az első harmadot két "kapuvassal" nyitotta a cseh válogatott, amely negyedórán keresztül úgy szorította be a németeket kapujuk elé, ahogy ezt a divíziónyi különbség megkívánta. A 10. percben megsérült Dominik Hasek, helyét Tomas Vokoun vette át a cseh kapu előtt.

A 16. percben villant először a germán csapat, Kathan nagy helyzetben lőtt kapu mellé. Az utolsó percekben Jagr pihenhette ki magát, a New York Rangers csatára gyors egymásutánban két kiállítás is összeszedett, a másodikat ki is használták a németek. A játékrész utolsó percében egy bulit követően Sulzer lőtt kapura, Boos beletette ütőjét a korong útjába, amely irányt változtatva a jobb sarokba vágódott (0-1).

A szünet után gyorsan egyenlített Csehország: nem elég, hogy a németek emberhátrányban küzdöttek, de még rosszul is cseréltek, ezt Tomas Kaberle használta ki (1-1). A Toronto Maple Leafs játékosa egy percig sem pihent, alig telt el újabb két perc, ismét ő érkezett egy középre passzolt korongra, s helyezett okosan a jobb kapufa mellé (2-1). A 27. percben Kölzig kapus fekve kapott bele Elias emelésébe, fantasztikus bravúrral megvédve hálóját az újabb találattól.

Az utolsó játékrész elején nagy lehetőséghez jutottak a németek, ám nem tudták kihasználni a Zidlicky és Bulis kiállításából adódó kettős emberelőnyt. A csehek sem brillíroztak: a Schubert szabálytalanságáért megítélt büntetőt Hejduk hagyta ki a félidő közepén.

A hajrában aztán két szerencsés góllal bebiztosították győzelmüket a csehek. Előbb Jagr lövése pattant ki Kölzigről, balszerencséjére éppen egyik védőjére, akiről a hálóba csorgott (3-1), majd a kapus nélkül, plusz mezőnyjátékossal próbálkozó németek ketrecét David Vyborny is felavatta, beállítva a 4-1-es végeredményt.

eredmény, A csoport
Kanada - Olaszország 7-2 (1-0, 5-2, 1-0)
gól:
Iginla (6., 27.), Heatley (22.), Doan (26.), St. Louis (34.), Richards (35.), Thorton (44.), illetve Scandella (21.), Parco (39.)

Meglepően bátran kezdett a hazai csapat, amely megpróbálta kihasználni a tengerentúliak utazás miatt fáradalmait. Ennek ellenére a címvédő nem hagyta magát "elaltatni", és a 6. percben Iginla emberelőnyből bevette az NHL-es múlttal bíró Muzzatti kapuját. Ez nem törte meg az olaszokat, akik továbbra is elszántan küzdöttek 8575 szurkoló előtt.

A második harmadból csak 43 másodperc telt el, amikor létszámfölényben egyenlítettek a vendéglátók, a hangzavartól majdnem felrobbant a csarnok. A bekapott gól után egy csapásra fokozta az iramot a kanadai együttes. 1:12 perc múlva jött a válasz, Heatley használta ki, hogy az olaszok rosszul cseréltek, és vágta a kapuba Lecavalier szép passzát. Majd Doan a kapunak háttal fonákkal volt eredményes.

De még nem volt vége, Iginla újabb 26 másodperc múlva megint betalált. A szünet előtt még két, a Tampa Bay csapatával 2004-ben Stanley-kupát nyert csatár, St. Louis és Richards növelte a különbséget, főleg előbbi találata volt látványos, a kapust elfektetve emelt a léc alá. A biztos vezetés tudatában McCabe könnyelműsködött, és az ajándék pakkot Parco - Szuper Levente klubtársa az Asiagóban - lőtte Brodeur mellett a bal alsó sarokba.

A záró játékrészt Thorton bombagólja vezette be, és ettől kezdve a kanadaiak már csak a szép játékkal törődtek, de még a legnagyobb helyzetetek is elpuskázták.

eredmény, A csoport:
Finnország - Svájc 5-0 (1-0, 4-0, 0-0)
gól:
Jokinen (14., 29.), Numminen (24.), Selänne (34., 40.)

Olli Jokinen és Teemu Selänne könnyed győzelemre vezette a finn válogatottat, a két klasszis egyaránt két-két góllal és egy-egy assziszttal járult hozzá a Svájc elleni 5-0-s sikerhez.

[origo] / (MTI)