Véget ért a svájci csoda, négy között a svédek

Vágólapra másolva!
A svájci válogatott nem tudta folytatni a csoportküzdelmek során mutatott remek teljesítményét, így a svéd együttes jutott elsőként a legjobb négy közé a torinói téli olimpia férfi jégkorongtornáján. A nap második negyeddöntőjében Finnország szoros meccsen búcsúztatta az Egyesült Államok együttesét, míg az orosz válogatott a címvédő Kanada búcsúztatásával jutott a legjobb négy közé. A szomszédok presztízscsatájában Csehország 3-1-re verte Szlovákiát.
Vágólapra másolva!

A csoportküzdelmek során remeklő, és Csehországot, valamint Kanadát is legyőző svájci válogatott Svédország ellen már korántsem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amellyel legyőzte a két nagyágyút, és amellyel reális esélye lehetett volna arra, hogy sporttörténelmet írva a háromkoronások legyőzésével az elődöntőbe verekedje magát.

Sedin korai góljára még válaszolt ugyan Streit, ezt követően azonban ötig meg sem áltak a sokak által sportszerűtlenséggel vádolt kék-sárgák (a skandinávok az utolsó előtti körben feltűnően simán kaptak ki a szlovákoktól, "kiharcolva" ezzel maguknak a legkönnyebb negyeddöntős ellenfélnek ígérkező svájci együttest). Az utolsó harmadot azért döntetlenre mentették a helvétek, de valós továbbjutási esélyük egy pillanatig sem volt az elmúlt két olimpián egyaránt a negyeddöntőben elbukó észak-európaiak ellen.

A játéknap második negyeddöntőjében az Egyesült Államok még felállt ugyan 0-2-ről az egész tornán szenzációsan hokizó finn válogatott ellen, Jokinen duplája után azonban már nem volt visszaút Modanóéknak, Drury kései találatát követően nem tudták hosszabításra menteni a meccset.

A címvédő kanadaiak támadójátéka ezúttal is gyengélkedett, így egyáltalán nem meglepő, hogy a sportág feltalálói kénytelenek voltak fejet hajtani Oroszország előtt, míg az eddig nem túl meggyőző teljesíményt nyújtó csehek önmaguk számára a legjobbkor találtak rá a helyes útra Szlovákia ellen.

Férfi jégkorong, negyeddöntők:
Svédország - Svájc 6-2 (2-1, 3-0, 1-1)
gól:
H. Sedin (4.), Modin (14.), Zetterberg (23.), Sundin (30., 33.), Pahlsson (49.), illetve Streit (9.), Lemm (41.)

Finnország - Egyesült Államok 4-3 (2-1, 2-1, 0-1)
gól:
Peltonen (10.), Salo (13.), Jokinen (26., 38.), illetve Knuble (14.) Schneider (22.), Drury (56.)

Oroszország - Kanada 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)
gól
: Ovecskin (42.), Kovaljov (60.)

Csehország - Szlovákia 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
gól:
Rucinsky (13.), Hejduk (29.), Straka (60.), illetve Gaborik (44.)

[origo]/(MTI)