Társoldalunk:

Arakava a női műkorcsolya olimpiai bajnoka

2006.02.24. 0:54

Meglepetésre a 2004-ben világbajnok japán Sizuka Arakava nyerte az aranyérmet a női műkorcsolyázók között a torinói téli olimpián. A dobogó második fokára az amerikai Sasha Cohen, míg a harmadikra az orosz Irina Szluckaja állhatott fel. Sebestyén Júlia a 18., Pavuk Viktória a 23. lett.

A kűr előtt óriási tolongás volt az élen: Cohen három századdal vezetett Szluckaja előtt, de Arakava is ott volt közvetlenül mögöttük. Az utóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Cohen azzal kezdte a szabadon választott gyakorlatát, hogy kétszer is elesett, ezzel pedig tovaszálltak az aranyéremhez fűzött reményei. Sőt, a második hely megszerzése is kérdésessé vált számára, miután a japán Sizuka Arakava hibátlan programot mutatott be, eléje került, s hátra volt még Szluckaja. 

A világbajnoki címvédő, Salt Lake Cityben ötkarikás ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnok orosz versenyző utolsóként korcsolyázott ki a jégre. Jó programot mutatott be, ám a végén csúnyán bukott, ezzel a legutóbbi olimpián szerzett ezüstérme mellé csak bronzot tudott begyűjteni.

A 24 esztendős Arakava sikerével sporttörténelmet írt, japán versenyző a női műkorcsolyázók mezőnyében ugyanis még sosem volt első a téli ötkarikás játékok históriájában.

A magyar versenyzőknek nem sikerült jól a kűr. Sebestyén Júlia szerette volna feledtetni a keddi rövidprogramját, melynek során a Lutz ugrása közben elesett.A csütörtöki feladatnak 16. helyezettként vágott neki, és Brahms: Magyar Táncok című művére korcsolyázott. A program elején hibátlanul ment, azután a tripla Salchowból csak dupla lett, később viszont megugrotta azt, amit két nappal korábban elrontott. Ettől azonban nem nőtt az önbizalma, sőt, elesett a tripla flipnél. 

Pavuk Viktória romantikus zenét választott kűrjéhez, és a művészi hatással nem is volt baj. A tripla flipnél viszont ő is elesett, és a háromfordulatos Lutz, illetve toeloop helyett mindkétszer csak duplát ugrott, így aztán nem lehet maradéktalanul elégedett.

Sebestyén Júlia: "Jól indult az előadásom, aztán sajnos jöttek a hibák. Amióta megnyertem 2004-ben az Eb-t, és utána több kudarc ért, mindig ott van a gondolataimban, hogy hibázhatok. Edzéseken nincs semmi baj, de a versenyen sajnos rontok. Nekünk magyaroknak évről évre bizonyítanunk kell: nem lehet kihagyás, mert azt alig bocsátják meg, nem felejtik el. Az is lehet, hogy olyat várok el magamtól, amit még nem tudok megvalósítani. A lelki problémák megoldásában sokan segítenek, és ígérem, a nézők láthatják még az igazi Sebestyén Júliát! Nem eredményben, hanem teljesítményben mérem a versenyeimet. A két legnehezebb ugrásomat végül is rontás nélkül teljesítettem. Nagyon örülök, hogy itt lehettem a harmadik olimpiámon!"

Pavuk Viktória: "Sajnos, nem volt tökéletes a programom, egy duplát kihagytam, két triplából csak dupla lett, és volt egy esésem is. Az edzéseken nem volt gond, ott minden sikerült. Jobbra számítottam, ám az első olimpiámon nyújtott teljesítményem alapján nem vagyok elkeseredve. Hazai versenyző ment előttem, és az ő gyakorlata után bedobtak egy kéteurós érmét a pályára, ami belefagyott a jégbe, de szerencsére időben észrevettem, és felszedték. A rövidprogramnál lepontoztak, noha jónak éreztem az előadásomat, és lelkileg ez kicsit megviselt."

műkorcsolya, nők:   
1. Sizuka Arakava (Japán) 191,34  
2. Sasha Cohen (Egyesült Államok) 183,36
3. Irina Szluckaja (Oroszország) 181,44
...18. Sebestyén Júlia 129,26
...23. Pavuk Viktória 119,85

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK