Skandináv hokisuli az elődöntőben

Vágólapra másolva!
Északi döntőt rendeznek a torinói téli olimpia férfijégkorong-tornáján. Elsőként Svédország jégkorong-válogatottja jutott be a vasárnapi fináléba, miután pénteken simán, 7-3-ra nyert Csehország ellen, majd Finnország adott alapos, 4-0-s leckét Oroszországnak.
Vágólapra másolva!

Férfi jégkorong, 1. elődöntő:
Svédország - Csehország 7-3 (2-1, 4-2, 1-0)
gól:
Modin (1.), Axelsson (14.), H. Sedin (22.), Bäckman (24.), J. Jönsson (28.), Alfredsson (40.), Holmström (57.), illetve Kuba (4.), Hemsky (31.), Prospal (32.)

A svédek már a 34. másodpercben megszerezték a vezetést, Modin a mérkőzés első kapuralövéséből bevette a cseh kaput. Gyorsan jött a válasz, Kuba kísérlete Lundqvistról csorgott be. A folytatásban a skandinávok akarata érvényesült, és újból előnyhöz jutottak, Axelsson tette be az ütőjét Lidström erős passzába.

A második harmad elején megint gyors svéd gól esett, a Sedin-ikerpárból Daniel passzát Henrik értékesítette. Aztán a hátvéd Bäckman lövését Hnilicka bevédte. Ezzel még nem volt vége, mert Kenny Jönsson testvérével, Jörgennel "lövetett" gólt. 5-1-nél kapust cseréltek a csehek, akik aztán 45 másodperc alatt dupláztak, és szorossá tették a már lefutottnak tűnő csatát. A svédek nem roppantak össze, kivédekeztek egy négyperces emberhátrányt, ráadásul közvetlenül a szünet előtt Axelsson parádés lefordulása után Alfredsson volt eredményes.

A záró játékrész elején a csehek még megpróbáltak szépíteni, de ez nem sikerült, így a hajrában már elkedvetlenedtek, és nem volt esélyük a győzelemre. A végén még Holmström bosszantotta őket beállítva a 7-3-as végeredményt.

Ez volt az első eset az olimpiák történetében, hogy a cseh válogatott egy mérkőzésen hét gólt kapott. Korábban, még Csehszlovákia néven az Egyesült Államok csapata 1980. február 14-én, a Lake Placid-i játékokon 7-3-ra győzött az azóta már felbomlott ország gárdája ellen.