Társoldalunk:

Karneváli hangulatban zárult a téli olimpia

2006.02.26. 22:39

Vasárnap hivatalosan befejeződött a XX. téli olimpia Torinóban. Közel telt ház, 75 ezer néző várta a helyszínen, az Olimpiai Stadionban az  ötkarikás játékok záróünnepségét. A remekbe szabott, élvezetes ünnepélyen karneváli hangulatot teremtettek a jelmezekbe bújt szereplők. 

Az utolsó nap képekben

Ezután átadták a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás legjobbjainak érmeit. Manuela di Centa egykori olimpiai bajnok öccsének, Giorgio di Centának adta át az aranyérmet - a hazai szurkolók legnagyobb örömére -, majd Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a dobogósokat. Ezt követően ünnepélyesen felvonták az olasz zászlót.

Következett a sportolók bevonulása. A magyar zászlót a rövid pályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika vitte. Ő érte el a 19 fős küldöttség legjobb eredményét, negyedik lett 1500 méteren, és 1980 óta ez az első eset, hogy a magyarok olimpiai pontszerző helyen zártak.

A versenyzők parádéját megint farsangi mulatság követte, ezúttal a városban gyártott Fiat kisautókkal, valamint bohócokkal, artistákkal, és légi bemutatóval.

Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) elnöke átvette Jacques Rogge-tól a NOB érdemérmet, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez. Közben egy ismeretlen berohant Castellanihoz, és beleordított a mikrofonba - a rendfenntartók pillanatok alatt lefogták és elvitték.

A záróbeszédben Rogge kiemelte, hogy az ország, a tartomány és a város fantasztikusan megvalósította azt, amit vállalt. "Ez egy igazi, lenyűgöző olimpia volt!" - mondta. A sportolók teljesítményét is csodálni lehetett, és a NOB-elnök újra felemelte szavát a dopping ellen, majd ünnepélyesen véget vetett a torinói olimpiának.

Ezt követően Sam Sullivan, a következő, 2010-es téli játékoknak otthont adó Vancouver polgármestere - aki fiatalkora óta mozgássérült és kerekesszékben él - átvette az olimpiai zászlót torinói kollégájától, Sergio Chiampariótól. A kanadai város rövid bemutatót tartott, majd levonták az árbocról az ötkarikás lobogót, és lekapcsolták a stadionban február 10-e óta világító öt karikát. Aztán Andrea Bocelli operaénekes adott elő egy számot a fényről, és ennek végén kialudt az olimpiai láng is. A két és fél órás ünnepség tűzijátékkal zárult.

A torinói játékokon nyolcvan ország 2617 versenyzője állt rajthoz 15 sportágban, és huszonhat ország szerzett érmet, tizennyolc pedig aranyat. A játékokra 930 ezer jegyet adtak el, ez a reméltnél egy kicsit jobb, a legtöbben a helyszínen a jégkorongot követték nyomon, 328 012-en. A szervezők munkáját 25 ezer önkéntes segítette. Torinóban összesen 57 sportoló volt, aki legalább kétszer állhatott dobogóra, listavezető a háromszoros arany- és egyszeres bronzérmes dél-koreai rövidpályás gyorskorcsoyázó, An Hjun Szu. A legidősebb érmes az 54 éves amerikai Scott Baird, ő a férficurling-válogatottal lett harmadik. A következő téli olimpiáig, a 2010-es vancouveri játékokig még 1446 nap van hátra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK