Vágólapra másolva!
Vasárnap véget ér a XX. téli olimpia Torinóban, az elmúlt két hét során számos korábban ismeretlen sportoló vált hőssé hazájában, a nagy favoritok ugyanakkor nem mindig bírták el az esélyesség terhét, és sajnos a doppingbotrány sem maradt el, alábbi összeállításunkban a fontosabb eseményeket igyekeztünk összegyűjteni.
Vágólapra másolva!

Az előző olimpia hősei közül a Salt Lake Cityben négy arayat nyerő Ole Einar Björndalen és a 3 arannyal és egy ezüsttel záró Janica Kostelic Torinóban is ott volt, de csak a horvát síző állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A norvég sílövő három medáliával gyarapította gyűjteményét, két ezüstöt és egy bronzot szerzett, a legközelebb az üldözéses versenyben volt az aranyéremhez, de az utolsó métereken a francia Defrasne lehajrázta. Biatlonban amúgy a németek vitték a prímet, a tíz versenyszámban tizenegy érmet szereztek, Michael Greis három arannyal zárt, a 35 éves Sven Fischer pedig először lett olimpiai bajnok egyéni számban.

Kostelic betegeskedett az olimpia előtt, és ez rányomta a bélyegét a teljesítményére, igaz, kombinációban azért így is megvédte címét, szuper-óriásműlesiklásban pedig második lett a duplázó Dorfmeister mögött, aki a lesiklásban is a leggyorsabbnak bizonyult. Jópár meglepetés született az alpesi lejtőkön, ilyen volt a francia Deneriaz győzelme a férfi lesiklásban, az amerikai Ligety diadala kombinációban, a norvég Aamodt viszont az állandóságot képviseli, hiszen 1992 és 2002 után idén is megnyerte a szuper-óriásműlesiklást.

A sífutóknál az észt Kristin Smigun volt az olimpia hőse, aki a 15 km-es üldözésés versenyt és a 10 km-es klasszikust is megnyerte, honfitársa Andrus Veerpalu is vihetett haza egy aranyat, miután megvédte címét 15 km-en. A cseh Katerina Neumanova is kellemes emlékeket őrizhet Torinóból, 15 km-en még lemaradt Smigun mögött, de a 30 km-es szabadstílusú sífutásban már élen végzett, és ezzel a négy ezüst és egy bronz mellé most már egy aranyat is odatehet az olimpiai érmeket tartalmazó vitrinbe.

Északi összetettben az osztrák Felix Gottwald bizonyult a legeredményesebbnek, minden számban dobogóra állt, és összesen két arannyal és egy ezüsttel lett gazdagabb az elmúlt két hétben. A finn Hannu Manninen, aki a Világkupában óriási előnnyel, 659 ponttal vezet meglepetésre aranyérem nélkül távozik Torinóból, újfent bizonyítva, hogy az olimpia teljesen más, mint az évközi versenyek, és bizony sokszor a legnagyobb sztárok sem bírják el az esélyesség terhét.

Hogy lélektani okok, avagy más miatt, azt nem tudni, mindenesetre síugrásban az előzetesen nagy favoritnak tartott Janne Ahonen csak a csapatversenyben tudott érmet szerezni, akkor sem a legfényesebbet, az osztrákoknak és a norvégoknak ment igazán jól Pragelatóban, normál sáncon Lars Bystöl, nagysáncon Thomas Morgenstern nyert, és a csapatversenyben is a sógorok vehették át az aranyérmet, a finneket és a norvégokat megelőzve.

A bobosoknál német uralom volt, mindhárom számban ők diadalmaskodtak, a férfiaknál 94 óta legyőzhetetlenek Andre Langéék. A Gyulai Márton irányította magyar egység kettesben a 29., négyesben a 24. helyen végzett. Skeletonban a nőknél senkit nem lepett meg Maya Pedersen győzelme, a férfiaknál Duff Gibson száguldott végig leggyorsabban a pályán, és a 39 éves kanadai lett legidősebb egyéni bajnok a téli játékok történetében.

Műkorcsolyában a várakozásnak megfelelően taroltak az oroszok, háromszor játszották el tiszteletükre a himnuszt, a hegemóniát a japán Sizuka Arakava törte meg a nők versenyében, ahol Sebestyén Júlia a 18., Pavuk Viktória a 23. lett. Jégtáncban a Hoffmann Nóra, Elek Attila duó a 17. lett.

A számunkra legkedvesebb sportágnak a rövidpályás gyorskorcsolya bizonyult, Huszár Erika és Knoch Viktor révén ugyanis egy negyedik, és egy ötödik helyezésnek örülhettünk. Knoch ötödik helyét megelőzően 1980 óta először szerzett olimpiai pontot magyar sportoló téli játékokon. Huszonhat éve a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett ezüstérmes, Lake Placidben.

A "normál" gyorskorcsolyában az amerikaiak, a hollandok, az olaszok és a kanadaiak osztoztak az aranyérmeken, de jutott egy első hely a németeknek is, amely a most debütáló üldözéses csapatversenyben született a nők révén.

Az olimpia sokak által legjobban várt eseménye a férfiak jégkorongtornája volt, ahol számtalan NHL-sztár lépett jégre. A címvédő kanadaiak már a csoportkörben is bukdácsoltak, kikaptak Svájctól és Finnországtól, nem volt tehát nagy meglepetés, hogy a negyeddöntőben az oroszok 2-0-val kiejtették a juharleveleseket.

Nem jártak jobban az előcsatározások során hibátlanul menetelő szlovákok sem, akik elvesztették a csehek elleni presztízscsatát, míg a svédek inkább számolgattak az utolsó csoportmeccsen, nem akartak nyerni a szlovákok ellen, így a kissé leeresztő svájciak ellen könnyedén jutottak a négy közé, ahol aztán a cseheket is elintézték.

A döntőben a finnek lesznek a háromkoronások ellenfelei, Ganxsta Zolee kedvencei az elődöntőben leiskolázták az addig legszebb hokit játszó oroszokat. A nőknél először fordult elő világversenyen, hogy nem a kanadaiak és az amerikaiak vívták a döntőt, a svédek ugyanakkor a döntőben nem tudták megállítani a kanadaiakat, az amerikaiak a bronzzal próbáltak vigasztalódni.

Sajnos Salt Lake Cityhez hasonlóan Torinóban sem maradt el a doppingbotrány, kezdődött azzal, hogy tucatnyi sífutót már a versenyek előtt felfüggesztettek, mert vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya. Aztán a női sílövők 15 km-es számában ezüstérmes orosz Olga Piljeva pozitív doppingtesztet produkált, így elvették az érmét és két évre eltiltották. Az osztrák síflövők háza táján is állt a bál, az olasz rendőrség február 18-án éjjel razziát tartott náluk, miután kiderült, hogy a csapatnál járt Walter Mayer edző, akit korábban a 2010-es vancouveri játékokig eltiltottak az olimpiai részvételtől, miután négy esztendeje, Salt Lake Cityben doppingbotrányba keveredett.

Az esetet követően, vasárnap hajnalban két sílövő, Wolfgang Rottmann és Wolfgang Perner elhagyta az osztrákok szállását és hazautazott. Az Osztrák Olimpiai Bizottság kizárta őket a csapatból, mert engedély nélkül távoztak, ráadásul azóta gyanúba keveredtek: a razzia során egyikük állítólag kidobott egy nejlonzacskót az ablakon, amikor a rendőrök megérkeztek. Mayer el akart menekülni Torinóból, de a rendőrök lezárták az utakat, mire az egykori szakmai igazgató belehajtott a keresztbe fordított rendőrautókba. Mayert azóta egy osztrák klinika pszichiátriáján kezelik, a sílövők ügyét pedig a NOB fegyelmi bizottsága vizsgálja.

[origo]

Az olasz Giorgio Di Centa nyerte a férfi sífutók 50 km-es versenyét a torinói téli olimpián. Az ezüstérmet az orosz Jevgenyij Gyementyjev, a bronzot az osztrák Mihail Botvinov szerezte meg.

A táv kétharmadáig nagy létszámú csoport haladt az élen, azután viszont egyre többen szakadtak le az egyre komolyabb tempót diktáló esélyesektől.

A végeredményt sprintbefutó döntötte el, a korábban a 4x10 km-es váltó tagjaként is győztes Di Centa kis különbséggel, de egyedül haladt át a célvonalon, a 30 km-es üldözéses versenyben aranyérmes Gyementyjev és Botvinov helyezését azonban célfotóval kellett megállapítani.

Di Centa 8 tizedmásodperccel előzte meg Gyementyjevet, ez volt a legkisebb különbség, amellyel ezen a távon valaha olimpiát nyertek. A maratoni versenyt 63-an teljesítették, 16-an menet közben feladták a küzdelmet.

sífutás, férfi tömegrajtos szabadstílusú 50 km:
1. Giorgio Di Centa (Olaszország) 2:06:11.8 ó
2. Jevgenyij Gyementyjev (Oroszország) 2:06:12.6
3. Mihail Botvinov (Ausztria) 2:06:12.7

(MTI)

A zárónapon két számban hirdetnek győztesthttp://origo.hu/torino2006/20060225korcsolyazokent.html?pIdx=3