Harminc sportolónknak van olimpiai kvótája

Vágólapra másolva!
Ha most kezdődne a pekingi olimpia, akkor harminc magyar sportoló vehetne részt rajta - hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi főtitkári értekezletén. A korábban kvótát szerző két sportlövő, Sidi Péter és Gerebics Roland mellett a vasárnap zárult melbourne-i vizes világbajnokságon ezüstérmes férfivízilabda-válogatott is indulási jogot szerzett. Ezen kívül három B szintes atléta, négy A és nyolc B szintes úszó is indulhat a jövő évi ötkarikás játékokon.
Vágólapra másolva!

Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató főorvosa a sport összefogásának sikereként értékelte, hogy az eredetileg megszüntetésre ítélt Sportkórház tovább működhet. Elmondta, hogy az addigi 140 ágy helyett 100 (40 akkut sebészeti és 60 rehabilitációs) ágy áll rendelkezésre.

Működik a járóbeteg-rendelés és az országos sportorvosi hálózat 113 rendelővel. A válogatott keretorvosok, gyúrók, pszichológusok munkáját biztosító megállapodás aláírása még késik. A szakmai feladatokat, ha nehezen is, de azért el lehet látni, és a tavalyi 196 milliós támogatás helyett jelen állás szerint 110 millióból működhetnek.

Az olimpiai keretek és válogatottak kötelező szűrővizsgálataira mintegy 20 millió forint áll rendelkezésre, ami az eddigi 1000 vizsgálattal szemben csak 750 ellenőrzésre elegendő. A táplálék-kiegészítők, vitaminok beszerzésének kerete sem emelkedhet, amit az elmúlt évhez hasonlóan differenciáltan a keretorvosok közreműködésével juttatnak el a versenyzőknek.

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató az elnökség határozatát ismertetve elmondta, hogy a MOB saját bevételeiből 75 millióval segíti 16 szövetség, 30 millióval nyolc egyesület olimpiai felkészülését, s további 20 millióval közlekedési támogatást nyújt 69 szakembernek. Ráadásul a szövetségi támogatásokból 32,5 milliót azonnal átutalnak.

A keddi értekezleten elhangzott az is, hogy a dopping elleni küzdelem terén fontos feladat az olimpiai kerettagok hollétének, tartózkodási helyének pontos nyilvántartása, hiszen ha az ellenőrök három esetben nem találják a versenyzőt az előzetesen megadott helyen, ez már doppingvétségnek számít.