Örökös eltiltást ér az olimpiai doppingolás

Vágólapra másolva!
Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint példaértékű a közgyűlés által szombaton elfogadott doppingellenes szabályzat azon pontja, amely szerint az ötkarikás játékokon doppingvétségen ért sportoló örökre kizárja magát az olimpiai mozgalomból.
Vágólapra másolva!

"Az a személy, akinek esetében a doppingellenőrzésre illetékes doppingellenes szervezet jogerősen megállapította, hogy az olimpiai játékok hivatalos időszaka alatt doppingvétséget követett el, elveszíti a jogát a Magyar Olimpiai Bizottság tagsági jogviszonyára, az olimpiai keret- és csapattagságra, az olimpiai akkreditációra és nevezésre, a Magyar Olimpiai Bizottság anyagi támogatására, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság bármely szervezetében, vagy testületében betölthető tisztségre életfogytig tartó időtartamra a határozat jogerőre emelkedésének napjától számítva." - fogalmaz a szabályzat.

"A szabály ugyan nem visszamenőleges hatályú, de úgy vélem, mindenképpen pozitív üzenet a nemzetközi sportvilágnak is" - mondta Kamuti Jenő.

Hozzátette: a MOB doppingellenes szabályzatát majd harmonizálni kell a Nemzeti Sportstratégiával és be kell mutatni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), de a lényegesebb pontokban nem várható változás. Azért sem, mert a szabályzat lényegében a WADA útmutatása alapján készült.

Szintén lényeges pont a dokumentumban, hogy nemcsak a sportoló, hanem a felkészítését segítő, illetve irányító szakember, továbbá a szövetség felelősségét is szabályozza. Utóbbinak például a sportoló tartózkodási helyére és elérhetőségére pontos és naprakész információval kell rendelkeznie ellenőrzés céljából.

"A MOB a magányos farkas teória helyett több felelősséget vár el a szakemberektől és a szövetségektől is" - jelentette ki a főtitkár.