Ungvári és Hadfi közel Pekinghez

Vágólapra másolva!
A cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs sorozatában három verseny után két súlycsoportban is magyar dzsúdós vezeti az európai rangsort: 66 kg-ban Ungvári Miklós, 100 kg-ban Hadfi Dániel áll az élen, s ők ketten már hatalmas lépést tettek Peking irányába. Ha most zárulna a sorozat, még a + 100 kg-ban Bor Barna mehetne az olimpiára.
Vágólapra másolva!

Az európai kvalifikációs sorozat tizenhárom versenyből áll, mindenkinek a négy legjobb eredménye számít be az összesítésbe, s a végén a férfiaknál az első kilenc, a nőknél csak az első öt jut ki a jövő évi pekingi olimpiára. Viszont azokat, akik a szeptemberi Rio de Janeiró-i vb-n súlycsoportjukban az első öt között végeznek, "kihúzzák" a kvalifikációs listáról, ők azonnal kvótához jutnak.

Ami az eddigi történéseket illeti, a 66 kg-ban Ungvári Miklós a belgrádi Eb-n szerzett ötödik helye után megnyerte a római Világkupát, a moszkvai szuper A kategóriás Vk-n pedig bronzérmes lett. Ezek az eredmények 30, 60 és 20 pontot értek számára, s 110 ponttal - holtversenyben a holland Dex Elmonttal - az első helyen áll a kvalifikációs rangsorban. Hadfi Dániel a 100 kg-ban egyedül listavezető 108 ponttal. Ebből százat az Eb-aranyáért kapott, Rómában és Moszkvában viszont korán búcsúzott, itt csak két, illetve hat pontot tudott begyűjteni.

Ha most zárulna a sorozat, Ungvári és Hadfi mellett még a + 100 kg-ban Bor Barna mehetne az olimpiára. Bár csak a 10. helyen található 28 ponttal, három orosz és két grúz is megelőzi, így valójában a 7. A többiek esetében egyelőre nem érdemes figyelni, hogy nemzetenként természetesem csak egy versenyző juthat ki Pekingbe. Burján László a 60 kg-ban 15. (14 pont), ifj. Nagysolymosi Sándor a 81 kg-ban 28. (4 pont), Németh Tamás a 90 kg-ban 25. (4 pont). Kellemetlen meglepetés, hogy a világbajnoki címvédő Braun Ákos a 73 kg-ban még egyetlen pontot sem szerzett, pedig mind a három versenyen indult.

Forrás: [origo]
Ungvári közel az olimpiai kvótához, Braun viszont idén még adós a jó eredményekkel

Válogatottunkból a nőknél eddig Mészáros Anett szerepelt a legjobban, aki legutóbb Moszkvában bronzérmes lett a 70 kg-ban, s 44 pontjával a kvalifikációs rangsor 8. helyét foglalja el. A 48 kg-ban Csernoviczki Éva 18. (6 pont), az 52 kg-ban Perge Ilona 11. (14 pont), Karakas Hedvig 27. (2 pont), az 57 kg-ban Baczkó Bernadett 10. (24 pont), a 63 kg-ban Szabó Brigitta 17. (10 pont).

A hét végén a férfiak Bukarestben, a nők Lisszabonban lépnek tatamira a kvalifikációs sorozatban, amely ezután majd csak szeptemberben, a világbajnokság után folytatódik.