Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt években hozzászoktunk, hogy 200-220 fős magyar csapat vesz részt az aktuális nyári olimpián, jövőre Pekingben csak 170-180 versenyzőnk indulása valószínűsíthető - fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján Schmitt Pál elnök. Megtudhattuk azt is, hogy egy évvel a játékok megkezdése előtt még egyetlen házigazda sem állt ilyen jól az előkészületekkel, mint most a kínaiak.
Vágólapra másolva!

Jövőre augusztus 8-án kezdődik a XXIX. nyári olimpia, így az "egy évvel Peking előtt" mottójú sajtótájékoztató már a múlt héten esedékes lett volna, ám a MOB megvárta, hogy a magyar delegáció - Kamuti Jenő főtitkár, Molnár Zoltán ügyvezető igazgató és csapatvezető, valamint Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató - hazaérkezzen a pekingi csapatvezetői értekezletről.

"Bár az elmúlt években hozzászoktunk, hogy 200-220 fős magyar csapat vesz részt az aktuális nyári olimpián, jövőre Pekingben csak 170-180 versenyzőnk indulása valószínűsíthető. A létszám természetesen nagymértékben függ attól, hány csapatsportágban leszünk ott a játékokon. S döntő fontosságú, hogy az előttünk álló hetekben a maguk kvalifikációs világversenyein hogyan szerepelnek az evezősök, a tékvondósok, a tornászok, a vívók, a birkózók és a cselgáncsozók" - szögezte le Schmitt Pál. A MOB elnöke borús hangvételű bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy a magyar sport egyre vékonyabb jégen táncol, csökken a versenyzők és az egyesületek száma.


Schmitt Pál elmondta, hogy az olimpiai felkészülés hozzávetőleg 2,3 milliárd forintot igényelne, de az állami támogatás ugyanúgy 1,71 milliárd, mint négy éve volt az athéni játékok előtt, s ez reálértékben 30 százalékos visszaesést jelent. A MOB ugyanakkor saját forrásaiból 200 millió forintot átcsoportosított, s mint a tájékoztatón bejelentették, az éppen kvalifikációs torna előtt álló női vízilabda-válogatottunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pályázatán nyert 80 ezer dollárt. Schmitt Pál szólt a doppingellenes küzdelemről is, amelynek lényeges pontja, hogy a MOB közgyűlése úgy döntött, az a sportoló, akit olimpián doppingvétségen érnek, többet nem indulhat ötkarikás játékokon.

Forrás: [origo]

A MOB elnöke után Molnár Zoltán ügyvezető igazgató - aki Pekingben a magyar csapat vezetője lesz - tartott beszámolót a kínai fővárosban tapasztaltakról: "A pekingi már az ötödik olimpiám lesz, és azt mondhatom, egy évvel a játékok megkezdése előtt még sehol sem álltak ilyen jól az előkészületekkel. December 31-ig egy kivétellel valamennyi létesítmény építését befejezik, csupán az Olimpiai stadion átadása csúszik át 2008-ra. Az építkezések nagyságára jellemző, hogy állítólag Pekingben annyi daru dolgozik, mint a világ többi nagyvárosában együttvéve. Külön kell szólni a környezetvédelemről, amire a kínaik az elmúlt időszakban 15,3 milliárd dollárt költöttek! Pekingben egy 680 hektáros olimpiai parkot is kiépítettek, amit teljesen beültettek fákkal."

Egyéb számadatokat sorolva Molnár Zoltán elmondta, hogy a 15 milliós Pekingbe az olimpiára másfél millió turistát várnak. Az elhelyezésük az athéni játékokkal ellentétben nem okozhat gondot, hiszen 548 szálloda már készen áll, 252-t pedig még építenek. A hotelek között 37 öt-, 85 négycsillagos található. Ami a közlekedést illeti, a metróhálózatot is fejlesztik, s Peking az olimpia idején 198 km-es hálózattal rendelkezik majd. Érdekesség, hogy a kínai fővárosban az elmúlt két évben 18 500 új buszt állítottak forgalomba. A repülőtéren pedig ősszel átadják az új terminált, amellyel Peking a világ ötödik legnagyobb légikikötője lesz; 2008-ban 66 millió utas fogadására áll készen.