Berki vb-ezüstöt nyert, Gál készülhet Pekingre

Vágólapra másolva!
A stuttgarti tornász világbajnokságon Berki Krisztián lólengésben ezüstérmes lett, de élete legjobb vb-szereplése után mégsem örülhet, az olimpiai kvótához ugyanis aranyat kellett volna nyernie. Ugyanakkor szombaton eldőlt, hogy Gál Róbert az egyéni összetettben elért 44. helyével kijutott Pekingbe. Az olimpián így két magyar versenyző vehet részt, Gál mellett a női egyéni összetettben 51. helyezett Böczögő Dorina. A kvalifikációs rendszer "sajátossága" miatt Berki csak a szabad kártyában bízhat...
Vágólapra másolva!

A lólengés döntőjébe a címvédő kínai Hsziao Csün került be a legmagasabb pontszámmal, 16,275-tel, őt a második helyen kétszeres Európa-bajnokunk, az idei amszterdami kontinensbajnokságon is győztes Berki Krisztián követte 15,925-tel. A legjobb nyolc közé még két brit, Smith (15,825) és Keatings (15,675), a fehérorosz Ignatovics (15,500), a kínai Jang Vej (15,475), a japán Tomita (15,375), valamint az amerikai Artemev (15,375) került be. Hsziao Csün jó formáját mutatta, hogy a csütörtöki csapatdöntőben, ahol már szerzett egy aranyérmet a vb-n, 16,225 pontot kapott lólengésben.

A szombati szerenkénti döntők során lólengésben a szólítási sorrend Keatings, Ignatovics, Tomita, Hsziao Csün, Berki, Artemev, Jang Vej és Smith volt. Keatings (14,750) és Ignatovics (14,700) egyaránt leesett a szerről, s utánuk Tomita (15,325) sem brillírozott. Hsziao Csün viszont nagyon szép, anyagerős gyakorlatot mutatott be, amelyre 16,300 pontot kapott. Berki is jól tornászott, egészen a gyakorlata végéig hibátlanul, az utolsó mozdulatainál azonban korrigálnia kellett. A pontozók 15,700 pontra értékelték, s ezzel eldőlt, hogy versenyzőnk nem szerzett olimpiai kvótát, ugyanis neki ehhez meg kellett volna nyernie a vb-t. (Ennek az a magyarázata, hogy a csapatversenybe a magyar együttes a tavalyi vb-n nem kvalifikálta magát, s Berki szerspecialista lévén Stuttgartban az egyéni összetettben nem is indult.)

Artemev 15,175-öt, Jang Vej 15,475-öt, Smith 15,600-at kapott a gyakorlatára, vagyis Berkit egyikük sem tudta megelőzni. Az UTE versenyzője így ezüstérmes lett, és az eddig legjobb világbajnoki eredményét érte el. (Két éve Melbourne-ben negyedik volt, tavaly Aarhusban nem indult.)

Mivel talajon a brazil Hypolito, lólengésben pedig Hsziao Csün személyében olyan versenyzők győztek a vb-n, amelyek nemzete a csapatversenyben már szerzett olimpiai kvótát, az egyéni összetettben kiosztandó pekingi helyek száma nőtt, így a "várólista" első helyén álló Gál Róbert kijutott a jövő évi ötkarikás játékokra. Az olimpián jelen állás szerint két magyar tornász vehet részt, Gál mellett a női egyéni összetettben 51. helyezett Böczögő Dorina. A kvalifikációs rendszer "sajátossága" miatt Berki vb-ezüstérmesként csak a szabad kártyában bízhat...

"Különösebben nem tudok, és nem is nagyon szeretnék mit mondani, magam sem értem, mi történt a végén. Az elmúlt napok jól teltek, sokat pihentem, csak az edzésekkel foglalkoztam..." - nyilatkozta szűkszavúan Berki Krisztián.

Gál Róbert viszont érthetően boldog volt: "Tudtam, mennyire kevésen múlott, hogy megszereztem a kvótát, és most nagyon boldog vagyok, mert már a második olimpiámra készülhetek. Mindenkinek köszönöm, aki szorított értem, és külön köszönettel tartozom az edzőmnek, Vereckei Istvánnak."

Altorjai Sándor, Magyar Torna Szövetség főtitkára a következőket nyilatkozta: "A verseny egészet tekintve ma vitathatatlanul a kínai tornász volt a legjobb. Ám ha a két gyakorlatnak csak az első felét nézzük, akkor Krisztián. Sajnos a leugrás előtti mozdulatsorban a válla megsüllyedt, nem tudott olyan magasba lendülni, hogy biztos támasza legyen, ebből kifolyólag leépített leugrása lett, és ez hozta a 6,3-as kiinduló pontszámot. Ha megvan az eredeti 6,7-es pontszáma, és nem hibázik, akkor ő a világbajnok... Igaz, hogy az arany volt a célunk a kvóta miatt is, de az is óriási dolog, hogy Krisztián vb-ezüstérmes lett. Nincs miért szégyenkeznie, az ezüst is szépen csillog."

"Krisztián nagyon jó formában volt, mind fizikailag, mind mentálisan. Sajnos a gyakorlata legvégén bejött a hiba, és csak találgatni lehet, mi lehet az oka. Bizonyára a feszült hangulat sem jött jól neki, illetve az sem, hogy látta a kínai versenyző hibátlan gyakorlatát. Mindenesetre óriási dolog, hogy rontott gyakorlattal is vb-ezüstöt szerzett" - fogalmazott Karácsony István szakmai igazgató.

Eredmények, férfiak:
talaj: 1. Hypolito (brazil) 16,150; 2. Deferr (spanyol) 15,950; 3. Mizutori (japán) 15,650
lólengés: 1. Hsziao Csün (kínai) 16,300; 2. Berki Krisztián 15,700; 3. Smith (brit) 15,600

nők:
ugrás: 1. Cseng Fej (kínai) 15,937; 2. Szu Jong Hong (KNDK-beli) 15,812; 3. Sacramone (amerikai) 15,412