Legifjabb olimpikonunk otthon kertész

Vágólapra másolva!
Még a hó elején a stuttgarti tornász világbajnokságon Böczögő Dorina az egyéni összetettben elért 51. helyével olimpiai kvótát szerzett, s nagy esély van arra, hogy a pekingi ötkarikás játékokon a Hungarotel TC Békéscsaba idén még csupán 15 éves versenyzője lesz a legfiatalabb magyar induló.
Vágólapra másolva!

- Úgy utaztál ki a vb-re, hogy megszerzed az olimpiai kvótát? - kérdeztük Böczögő Dorinát.
- Nagyon bíztam benne, hogy sikerrel járok.

- Amikor már végeztél az utolsó gyakorlatoddal, számolgattad, kik előzhetnek még meg és kik nem, hogy bekerülj a nyolc versenyző közé, akik az egyéni összetett alapján kvalifikálják magukat?
- Ott ültem én is a lelátón, de inkább az edzők számolgattak. Néhány forduló még hátra volt, ám akkor már tudtuk, hogy akármi történhet, biztosan megvan a kvótám.

- Igaz, hogy Világkupa-versenyeken nem indulhatsz, mert még "kiskorú" vagy?
- Sajnos valóban így van, itt tizenhat év alsó korhatár. Egyébként ez a helyzet az olimpiai részvétellel is, de szerencsére jövő februárban már betöltöm a tizenhatot.

- Akár három olimpián is részt vehetsz!
- Egyelőre maradjunk abban, hogy húszévesen a londoni olimpián még tényleg szeretnék ott lenni. Távolabbra még nem nézek előre.

- Abba belegondoltál már, hogy megeshet, Pekingben te leszel a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja?
- Igen, megfordult a fejemben. De nem csak ezért izgulok, hanem azért is, mert még Európán kívül sehol sem jártam. A legmesszebb, ahova eljutottam, Hollandia és Görögország volt.

- Pekingben mi lesz a célod?
- Szeretnék bejutni az egyéni összetett döntőbe. Ehhez persze a mostaninál anyagerősebb gyakorlatokra lesz szükségem, és dolgozom is rajtuk. Az egyik ugrásom jelenleg Jurcsenko egész csavarral, ami majd másfél csavar lesz, talajon a Cukaharát tanulom, gerendán egy fordulatot gyakorlok, korláton pedig lenne egy plusz Ginger-szaltóm.

- Melyik a kedvenc szered?
- Egyértelműen a talaj, utána pedig az ugrás.

- Kabalád van?
- Egy pingvin. Az eredetit, amit a keresztapám adott, sajnos elhagytam, de kaptam helyette egy másikat. Igaz, ez nem ugyanúgy néz ki, mint az első, de már ez is a szívemhez nőtt.

Forrás: [origo]

Böczögő Dorina a római Szent Péter téren is tornázott egy kicsit

- Hova jársz iskolába, és milyen tanuló vagy?
- Békéscsabán a Széchenyi István kéttannyelvű közgazdasági szakközépiskolában másodikos vagyok, és elég jól megy a suli. Tavaly egy négyesem volt, matematikából, a többi tantárgyból ötöst kaptam.

- A világbajnokság miatt most viszont az első tanítási napokat kihagytad. Mit szóltak hozzá a tanárok?
- Igen, a vb belecsúszott a tanévkezdésbe, és amikor hazajöttünk, még kaptam egy hét szünetet is. Egyéni tanrendem van, és a tanárok tolerálják, hogy sportolok. Így szeptember elején még a családdal is sikerült elmennem nyaralni Horvátországba. Anyuék a ferihegyi repülőtéren vártak, egyenesen onnan indultunk kocsival, Zadar mellé.

- Amikor van szabadidőd, mivel töltöd?
- Különösebb hobbim nincs, talán csak annyi, hogy szeretek kerékpározni, és otthon, Orosházán kertészkedem. Békéscsabán kollégiumban lakom, de otthon gyakran ültetek ezt-azt.