Nem indulhat Pekingben a műlábú futó

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy döntött, nem indulhat a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző Oscar Pistorius.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai 400-as futó, aki a parasportolók között 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 m-en (46,34) is világcsúcstartó, az épek között szeretne indulni Pekingben, ám a karbonszálas művégtagok a vizsgálatok szerint előnyt jelentenek számára riválisaival szemben.

A szövetség a döntését a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében november 12-én és 13-án végzett, mindenre kiterjedő vizsgálatsorozat eredményeinek ismeretében hozta meg.

A Peter Brüggemann vezette kutatócsoport vizsgálódásai során többek között arra a megállapításra jutott, hogy a dél-afrikai atléta által használt protézisekkel egy adott sebesség 25 százalékkal kisebb erőkifejtéssel tartható fenn, mint az ép versenyzők esetében, azaz egy adott iram, annak elérése után lényegesen könnyebben tartható a művégtagokkal.

A felmérések alapján szintén tény, hogy a vizsgált, térd alatt rögzített műlábakkal a talajtól lényegesen nagyobb erőt kap vissza a futó, mint az egészséges lábú sportoló. Ez a visszanyert energia közel háromszor nagyobb, mint az épek esetében. E mellett a protézissel mindössze 9,3 százalék az átlagos energiaveszteség a futás során, míg az épeknél ez az arány 41,4 százalék, tehát a mechanikai előny több mint 30 százalék a művégtag esetében.

A szövetség ezek fényében jutott arra a megállapításra, hogy Oscar Pistorius karbonszálas művégtagjai technikai segítséget jelentenek, ezt pedig az IAAF szabályzatának 144.2 pontja tiltja, így a versenyző nem indulhat a pekingi olimpián.

"Nagyon szomorúak vagyunk. Most egyeztetnünk kell az ügyvédekkel illetve az IAAF-fel, hogy mit tehetünk, mi legyen a következő lépés" - nyilatkozta Peet van Zyl, Pistorius menedzsere. "Bürgemann úrék vizsgálati eredményét természetesen már korábban megkaptuk és többek között az Egyesült Államokban is megmutattuk szakértőknek, akik egybehangzóan állították, hogy lényegesen több elemzésre lett volna szükség ezekhez a megállapításokhoz. Éppen ezért úgy véljük, hogy további teszteléseket kell kieszközölnünk."