Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság  (MOB) péntek délelőtti elnökségi ülésén eldőlt, hogy a Roland divatház öltözteti majd a magyar csapatot az augusztus 8. és 24. között sorra kerülő pekingi ötkarikás játékokra.
Vágólapra másolva!

A forma- és a megnyitón, valamint záróünnepségen használatos felvonuló ruha elkészítésére - nyílt közbeszerzési eljárás keretében - három cég összesen nyolc kollekcióval pályázott. A Makány Márta által tervezett nyertes öltözékben a fehér, a piros és a szürke szín dominál, a hölgyek és a férfiak egyaránt két-két ruhaösszeállítást kapnak.

"Természetesen az eredmények a legmérvadóbbak, de az is fontos, hogy a csapat hogyan fest a hivatalos eseményeken" - mondta az eredményhirdetéskor Schmitt Pál, a MOB elnöke, aki elárulta: az elnökségi tagokon kívül a kajakos Kovács Katalin és a kardvívó Nemcsik Zsolt is szavazott a ruhák kiválasztásakor, ő azonban nem voksolt.

A pekingi játékokig mintegy 200 nap van hátra - pontosan hétfőtől számítva -, s a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mostani állás szerint Magyarország 87 versenyzőt nevezhetne a seregszemlére. Összehasonlításképpen: négy évvel ezelőtt ebben az időpontban már 147 hazai sportoló szerezte meg az indulási jogot, igaz, akkor a két kézilabda-válogatott esetében más volt a kvalifikációs rend.


Schmitt Pál - amellett, hogy felvázolta a MOB közelmúltbeli tevékenységét - hangsúlyozta: a pekingi rajtig hátralévő időre pontos, napra lebontott menetrend szerint zajlik a szervezet tevékenysége, meghatározott feladatokkal és felelősökkel. Elárulta: eddig mintegy 100 millió forintot kellett átutalniuk az olimpiával kapcsolatosan, s ez azért is jelentett kemény feladatot, mert a beígért állami támogatás eddig nem érkezett meg hozzájuk.

Forrás: MTI

Az ötkarikás játékokig három fontos dátumot határozott meg: április 26-án lesz a csapat fogadalomtétele a Vígszínházban, majd június 23-án, az Olimpia Napján ünnepségre kerül sor a budapesti Olimpiák terén, a tatai edzőtáborban rendezendő csapatgyűlés kijelölt időpontja pedig július 19. Hozzátette: ezekre az eseményekre és magára a játékokra meghívják a miniszterelnököt, a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét is.

Kérdésre válaszolva Schmitt azt mondta: jelenleg úgy érzi, hogy az olimpia után is folytatja a munkát, illetve ha most lennének a választások, újra jelöltetné magát elnöknek.

"A szervezeten belüli lendület engem is magával ragad és érzem a bizalmat" - mondta ezzel kapcsolatban.

A sajtótájékoztató keretében Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet, ismertebb nevén Sportkórház főigazgatója bemutatta azt a kiadványt, amely egy sorozat újabb része és amely az "Amit a sportolók sérüléseiről és betegségeiről tudni kell" címet viseli.

"Reményeink szerint ez a kis füzet segít a sportolóknak abban, hogy még jobban megismerjék magukat és egy esetleges sérülés esetén tudják, mi a teendő" - mondta a szakember.

Az összejövetel keretében Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke együttműködési megállapodást írt alá Schmitt Pállal, a MOB elnöke pedig 70. születésnapja alkalmából köszöntötte Török Gyulát, az 1960-as római játékok légsúlyú ökölvívó bajnokát.