A szmog és a nyelvtudás hiánya okozhat gondot Pekingben

Vágólapra másolva!
A fél év múlva kezdődő pekingi olimpia első aranyérmét Kína szeretné megszerezni - árulta el Vajda László, a szervezőbizottság (BOCOG) magyar tagja, aki a nemzeti bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős igazgató.
Vágólapra másolva!

Az első éremosztásra augusztus 9-én 10 órakor, sportlövészetben kerül sor és Kínában titkos várakozással tekintenek a verseny elé. Az 1,3 milliárd lakosú ország számára az a kérdés, hogy az Egyesült Államok vagy Kína végez az éremtáblázat élén.

Vajda megerősítette, hogy a két legnagyobb probléma a nyelvtudás hiánya és a szmog. Bár rengetegen tanulnak angolul, várhatóan nem sokan fogják rendesen elsajátítani a nyelvet. Ugyanakkor sok angol nyelvű tábla segíti a tájékozódást.

"Eddig hétmillió dollárt fordítottak a környezetszennyezés csökkentésére, ez az összeg a teljes athéni beruházás hatvan százaléka! - mondta Vajda László. "Egy év alatt például lecserélték a teljes tömegközlekedési eszköztárat. Viszont a szmog szempontjából július és augusztus nehéz hónapnak számít, ilyenkor általában párás, esős az idő."


Vajda elismerte, hogy a BOCOG felkészült egyes versenyek esetleges halasztására, az olimpia ideje alatt óránként kapnak majd időjárási előrejelzést.

Hat hónappal a rajt előtt a BOCOG 2500 alkalmazottja mellett már 1000 televíziós és további 1000 fős technikai személyzet tevékenykedik az olimpiai helyszíneken. Vajda szerint a napokban átadott Vizes Kocka, ahol az úszóversenyek zajlanak majd, s a tőle néhány száz méterre fekvő Madárfészek, a központi olimpiai stadion jól illusztrálja, Peking milyen hatalmas fejlődésen megy keresztül.

A BOCOG igazgatója elmondta, hogy a korábbi olimpiákhoz képest negyven százalékkal több, azaz mintegy 70-75 ezer önkéntes segédkezik majd a játékokon. A kínaiaknál amúgy is általános, hogy egy-egy feladat megoldásához a kelleténél több embert rendelnek. Európai szemmel és gondolkodással kissé lassúnak és körülményesnek tűnhet a döntési mechanizmus, valamint az állam növekvő szerepe a lebonyolításban.

A nemzetközi viszonyokhoz való alkalmazkodást jelzi, hogy a játékok alatt nem cenzúrázzák az internetet, s a nemzetközi vezetői jogosítványt is lehet majd használni.

A tesztversenyek május végéig tartanak, majd egy hónappal a rajt előtt a sajtóközpont megnyitása jelenti a BOCOG számára a játékok kezdetét.