Csökkenhet olimpiai csapatunk létszáma Athénhoz képest

Vágólapra másolva!
Február közepéig negyvenöt sportolónk szerzett kvótát az olimpiára (32 férfi és 13 nő), de két öttusázónk "feleslegesen", továbbá az is eldőlt, hogy férfi vízilabdázóink (13 fő) ott lesznek Pekingben. Az atlétikában és úszásban A vagy B szinttel rendelkező versenyzőket is figyelembe véve jelenleg 94 magyar sportoló lenne nevezhető az ötkarikás játékokra, ám ha a kvalifikációs rangsor alapján gyakorlatilag már kvótásnak tekinthető vívóinkat és a teniszező Szávay Ágnest is felírnánk a listára, csapatunk létszáma már meghaladná a száz főt. Jelen állás szerint 150-170 versenyzőnk utazik majd Kínába, ami a 219 fős athéni delegációhoz képest jelentős visszaesésnek tekinthető.
Vágólapra másolva!

Asztaliteniszben egyelőre csak Tóth Krisztina pekingi részvétele biztos, de ha áprilisban a nantes-i európai kvalifikációs tornán vagy a májusi budapesti világselejtezőn Póta Georgina és Lovas Petra közül valamelyikük megszerezi a kvótát, akkor minden bizonnyal Európa-bajnok csapatunk is asztalhoz állhat az olimpián.

A programban most először debütál a csapatverseny, s a világranglistás pozíciók alapján két egyéni indulónk "vihetne" magával egy harmadik versenyzőt is. A csapatmezőnyt ugyanis az egyéni kvótások függvényében feltöltik. Férfi vonalon jó esetben egy kvótára számíthatunk.

Atlétikában a nevezési szintek teljesítésének végső határideje július 23., február 14-ig A szinttel heten, B-vel kilencen rendelkeznek. Lényeges, hogy az olimpián az egyes versenyszámokban maximum három A szintes, vagy egy B szintes sportoló nevezhető. Ugyanakkor a szintek teljesítése nem jelent automatikus olimpiai részvételt, a végleges ötkarikás csapat kialakításának kritériumát a 2008-as szakmai programban határozzák meg.

Birkózóink a meglevő öt kvótájukhoz a tamperei Eb-n, valamint kötöttfogásban, szabadfogásban és a nőknél egyaránt két-két kvalifikációs versenyen gyűjthetnek továbbiakat.

Evezésben csupán a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár helye biztos az olimpián, itt a júniusi poznani Világkupa kínál még esélyt.

Cselgáncsban a tavalyi Rio de Janeiró-i vb-ről négy bronzérmesünk (Ungvári Miklós, Hadfi Dániel, Baczkó Bernadett, Mészáros Anett) kijutott Pekingbe. A sportágban jelenleg is zajlanak az európai pontszerző kvalifikációs viadalok, melyek sorozata az április 11-13. közötti lisszaboni Európa-bajnoksággal zárul. A ranglisták alapján súlycsoportonként további kilenc férfi és öt női dzsúdós szerez kvótát. Csernoviczki Éva gyakorlatilag már olimpiai résztvevőnek tekinthető, és Bor Barna helyzete is biztató.

Forrás: MTI

A fehér judogiban küzdő Mészárosn Anett éremesélyes lehet Pekingben

A tavalyi duisburgi kajak-kenu vb-n tizennégy magyar versenyző szerzett kvótát, s ezzel a létszámmal az olimpián már valamennyi számot "lefedhetnénk". Ám a május 15-18-i milánói Eb-ről nem ártana szakáganként még egy-egy kvótát hazahozni, hogy az olimpiai egységek összeállításánál több legyen a variációs lehetőség. Mindazonáltal aki megszerezte vagy megszerzi a kvótát, még nem tekintheti magát pekingi indulónak.

Kerékpározásban jelenleg három olimpikonunk van, de még bővülhet a lista. BMX-ben május 31-én, a női országúti szakágban június 1-én zárják le a ranglistákat. A pálya szakágban pedig a márciusi, manchesteri világbajnokság után alakul ki a végleges olimpiai mezőny.

Férfi kézilabdázóink a norvégiai Eb-n "elszálltak", a női együttes számára viszont a március 28-30. közötti nimes-i tornán kötelező feladat megszerezni a kvótát. Az itteni csoportban a mieink mellett Franciaország, Elefántcsontpart és egy ázsiai válogatott száll harcba, hogy az első két hely valamelyikén végezzen.

Forrás: MTI

Férfi kézilabdázóink vesztét az Izland elleni Eb-középdöntő okozta

Ökölvívónk közül a tavalyi chicagói vb-n egyedül Szellő Imre szerezte meg a kvótát, a válogatott keret tagjai a pescarai (február 24-március 2.) és az athéni (április 7-14.) kvalifikációs tornán köszörülhetik ki a csorbát. Bedák Páltól és Káté Gyulától mindenképpen elvárás, hogy kijusson Pekingbe.

Öttusában viszont a férfiaknál olyannyira jól állunk, hogy a maximálisan megszerezhető két hely helyett már néggyel rendelkezünk, Horváth Viktor, Balogh Gábor, Tibolya Péter és Németh Róbert is begyűjtötte a kvótát. Kérdés, hogy melyik két versenyző marad itthon... A nőknél Vörös Zsuzsanna mellett viszont még egy hely kiadó. A május 27-június 1. közötti budapesti vb-ről éremmel, illetve a június 1-én lezárandó világranglistáról is lehet még indulási jogot szerezni. Ez utóbbit tekintve Máthé Viviennek jók az esélyei.

A sportág hazai mélyrepülését jelzi, hogy súlyemelésben jelen helyzet szerint egyetlen versenyzőnk sem indulhatna Pekingben. Az áprilisi, római Eb-n a nemzetek pontversenye alapján a férfiaknál öt. a nőknél pedig három ország szerezhet még indulási jogot.

A teniszezők világranglistáján június 9-én meghúzzák a vonalat, s a férfi és a női egyes pekingi főtáblájára az első 48-48 helyezett kerül. A párosok 32-es mezőnyét ugyancsak a világranglista alapján alakítják ki. Szávay Ágnes az egyéni világranglistán elfoglalt jelenlegi 18. helyezése alapján biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető.

Tornában a tavalyi stuttgarti világbajnokságon Gál Róbert és Böczögő Dorina szerezte meg a kvótát, ugyanakkor a lólengésben vb-ezüstérmes Berki Krisztián még szabadkártyát kaphat. A nemzetközi szövetség egyetlen versenyzőt juttathat ki Pekingbe, és április közepéig dönt, hogy ki lesz az. Berki mellett két másik világklasszis szerspecialista, a szlovén Pegan és a holland van Gelder is reménykedik.

Forrás: MTI

Berki Krisztiánnak a vb-ezüst is kevés lehet az olimpiai részvételhez

Triatlonban a pontszerző Világkupa-versenyek eredményei alapján június 1-én lezáruló ranglistáról, továbbá a június 15-i, vancouveri világbajnokságról éremmel lehet kvótát szerezni. A világranglistáról a férfiaknál Kuttor Csabának, a nőknél Szabó Zitának és Walkó Andreának van esélye kijutni Pekingbe.

A vitorlázók szörfben két kvótát szereztek Gádorfalvi Áron és Detre Diána révén, laserben pedig Berecz Zsombor járt sikerrel. Zárásként áprilisban, Miamiban még a csillaghajósok rugaszkodhatnak neki.

Vívásban javában tart a kvalifikációs sorozat, s hivatalosan a március 31-i rangsor alapján dől el, hogy kik léphetnek pástra Pekingben. Férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Imre Géza, Kovács Iván) és a párbajtőröző Szász Emese azonban gyakorlatilag már kijutott Pekingbe, férfi kard- (Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás) és női tőrcsapatunk (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Újlaky Virgine) is magabiztosan tartja kvótát érő pozícióját, az egyéni rangsor alapján pedig Nemcsik és Mohamed már kirobbanthatatlan az olimpia mezőnyéből. Női kardban Nagy Orsolyának is jók az esélyei az olimpiai részvételre.

Férfi vízilabda-válogatottunk már olimpiai résztvevő, a női február 17-24. között az olaszországi Imperiában küzd az indulás jogáért, ahol négy kvóta talál gazdára.

Úszásban a nevezési szintek teljesítésének végső határideje július 18. Jelenleg A szinttel és B-vel is tizenketten rendelkeznek (utóbbiak köréből Kovács Ágnes már bejelentette, hogy nem indul az olimpián), de képlékennyé teszi a helyzetet, hogy az egyes versenyszámokban legfeljebb két A szintes, vagy egy B szintes sportoló nevezhető, s férfi 400 vegyesen négyen is A szinttel rendelkeznek! A nyíltvízi 10 km-es távon az április végi sevillai vb-n és egy pekingi kvalifikációs versenyen lehet kvótát szerezni, amire Kovács Rita és Gercsák Csaba esélyes, műugrásban pedig a hó végi pekingi Világkupán Barta Nóra bizakodhat az olimpiai részvétel kiharcolásában.