Vágólapra másolva!
Partics Katalin éppen tíz éve Vörös Zsuzsannával és Simóka Beával együtt lett csapatban bronzérmes a mexikóvárosi öttusa világbajnokságon, a sydneyi és az athéni olimpián azonban már görög színekben indult, s most úgy döntött, hogy a pekingi játékokat is megcélozza. Mégpedig itthonról, hiszen változatlanul Budapesten él, és a múlt héten a váltó országos bajnokságon a Honvéd együttesével nyert aranyat.
Vágólapra másolva!

Partics Katalin - akinek az édesanyja görög származású - 2000-ben azért kérvényezte, hogy görögként versenyezhessen, mert így több esélyt látott az olimpiai részvételre. Már Sydneybe is kijutott, itt a 22., négy év múlva pedig Athénban "hazai pályán" a 16. helyen zárt. Sokkal jobb eredmény volt tőle, hogy a 2002-es vb-n egyéniben ötödik, a 2004-es Eb-n bronzérmes lett, és ahhoz nem férhet kétség, hogy a görögöknél ő a legjobb öttusázó. Múlt csütörtökön Budapesten a Honvéd csapatával a hazai váltó ob-n is a dobogó legfelső fokára állhatott Cseh Krisztinával és Tóth Adriennel, a szombati egyéni nemzetközi versenyen pedig a hetedik helyen zárt, Hellas feliratú kék-fehér mezben.

- A váltó ob-n az Alba Volán A és B csapatát is megelőzték, ám lehet, hogy a fehérváriak rosszul taktikáztak a csapatösszeállításoknál, és ezért kellett beérniük az ezüst- és a bronzéremmel...
- Kétségtelen, nekünk nem jött rosszul, hogy a nagy riválisunk megosztotta az erejét, ám a győzelmünkhöz az is kellett, hogy mi jól versenyezzünk és motiváltak legyünk. S azok voltunk.

- Az egyéni nemzetközi versenyben három szám után még vezetett, a futás előtt a negyedik helyen állt, és végül hetedik lett. Ezt a szereplését hogyan értékeli?
- Szerettem volna érmet szerezni, a lovagláson múlt, hogy nem sikerült. A bemelegítésnél már éreztem, hogy szükség lenne a sarkantyúra, de mégse vettem fel, ami hiba volt. S így legalább száznegyven pontot vesztettem. A futásom miatt nem lehetek különösebben elégedetlen, hiszen nagyon sokat kihagytam, és a fizikai számokban még jócskán van lemaradásom. Ám már eldöntöttem, hogy újra keményen belevágok a munkába, és megpróbálok kijutni a harmadik olimpiámra, Pekingbe is.

- Pontosan mennyi időt hagyott ki?
- Az elmúlt két évben a munka volt az első számomra, versenyeken nem is nagyon indultam. De muszáj volt dolgoznom, mert a görög szövetségtől közel sem kaptam akkora támogatást, mint Athén előtt. Így előbb egy közhasznú egyesületnél voltam titkár, utána pedig egy ingatlanos cégnél helyezkedtem el. S jelenleg is dolgozom, az óbudai Aranypatkó Lovas Egyletnek vagyok az elnöke, ahol bérlovaglás mellett rengeteg gyerekkel is foglalkozom.

- Hogy szerzi meg így a kvótát, amihez a világranglistán kellene jó pozícióba kerülnie?
- Bár az elmúlt két évben nem szállítottam eredményeket, és így tagadhatatlanul nem szolgálnék rá, hogy a görög szövetség teljes mellszélességgel támogasson, ígéretet kaptam arra, hogy némileg rendeződnek a dolgok körülöttem. Időközben azért a görögök is rájöttek, hogy leginkább nekem van esélyem a kvótaszerzésre. Megkérdezték, hogy mely versenyekre szeretnék elmenni, és állják az útjaimat.

- Indul a hét végi mexikóvárosi Világkupán is?
- Nem, ezt még kihagyom, viszont a millfieldi, a madridi és kladnói Világkupán már rajthoz állok. Mint ahogy természetesen utána budapesti világbajnokságon is.