Két olimpiai érem vízilabdázóink célja

Vágólapra másolva!
"Teljesítettük, amit a legutóbbi egyeztetés során ígértünk" - jelezte Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke a MOB-ban folytatott olimpiai konzultáción, hogy a várakozásoknak megfelelően a férfi és a női válogatott is ott lesz Pekingben.
Vágólapra másolva!

"Ennél többel sajnos nem tudunk hozzájárulni a csapatlétszámhoz" - jegyezte meg az elnök, aki az esélyekről szólva elmondta, mindkét gárda éremesélyes, "a fiúk döntőt fognak játszani szerintem, a lányoknál pedig bármi lehet."

Godova Gábor, a hölgyek szakvezetője közölte, június 16-án kezdik meg a felkészülést - azért ily későn, mert az olimpiai selejtező miatt január-februárban szünetelt a bajnokság, amely így kicsit később ér véget. Az augusztus 11-i rajtig így is nyolc hetet tölthet együtt a keret, de a konkrét program még nem alakult ki: a március 22-ei sorsolás függvénye, mely csapatok jöhetnek szóba a felkészülés során.

"Az viszont eldőlt, hogy inkább a tornákat fogjuk favorizálni" - fejtegette Godova Gábor. "A mostani kvalifikációs eseményre másfajta programot állítottunk össze, és a lányoknak jobban tetszett az, hogy tornákon több csapat ellen szerepeltek, mint a korábbi két periódus, amikor egy-egy csapattal edzőtáboroztunk hosszabban."

A szakember szerint egyszerre jó és rossz, hogy voltaképpen tizenöt emberből kell kijelölnie az olimpiai tizenhármat, mert könnyebb dolga lesz, ugyanakkor a szűk merítési lehetőség kissé behatárolja a lehetőséget (a júliusi, malagai Eb-n egyébiránt az olimpiai gárdát kívánja szerepeltetni). Godova úgy véli, a csapat benne van abban a szűk elitben, amelyikből kikerül a végső győztes - a női mezőny kiszámíthatatlanságát mindenesetre mutatja, a mögöttünk hagyott olimpiai ciklusban nem volt duplázó a világversenyeken.

Forrás: Getty Images

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató mindenesetre jó hírrel szolgált: azok után, hogy a NOB a kvalifikációs sorozathoz 110 ezer dolláros támogatást nyújtott a női válogatottnak, most újabb értesítés érkezett Lausanne-ból, melynek értelmében további dotáció érkezik a NOB-tól, immáron a pekingi felkészülést segítendő.

A férfigárda május 26-án kezdi meg a felkészülést - az ekkor kijelölt tizennyolcas keretet véglegesnek szánja a mester, abba később már nem lehet bekerülni -, és igen hamar belecsap a sűrűjébe, hiszen a tervek szerint négy edzőmeccset játszik Újvidéken vagy Szegeden a szerbekkel - igaz, mindkét gárda az olasz légiósai nélkül vonul fel.

Ezután a románokkal vív mérkőzést a válogatott Nagyváradon és Szolnokon, aztán a görög, a német és a montenegrói csapat részvételével következik az ING-kupa Szombathelyen. Az amerikaiak is beköszönnek hozzánk egy meccs erejéig (a kapitány jelenlegi lakhelyéhez közel, Leányfalun), majd július elején a malagai Európa-bajnokság jön a sorban - Kemény Dénes ezt követően jelöli ki az olimpiai csapatot.

Forrás: Getty Images

Ezt megkönnyítendő a többi európai szövetséggel összhangban azt kérik a LEN-től, hogy a vízilabda-bizottság korábbi döntését felülírva ne 13, hanem a korábbi Eb-khez hasonlóan 15 játékossal utazhassanak a résztvevő országok Malagába.

Kemény doktor reméli, a LEN Büro eindhoveni ülésén pozitív döntés születik, e tekintetben nagyon bízik a magyar tag, Gyárfás Tamás meggyőző erejében. Az olimpia előtti utolsó felvonás a július végén esedékes Unicum-kupa, amelyen egyelőre a horvátok részvétele biztos, a többi a március 22-ei sorsolástól függ (a horvátokkal azonos kalapban vagyunk, tehát velük nem kerülhetünk össze).

Kemény doktor jelezte, minden valószínűség szerint egy fővel bővül a szakmai stáb: az egykori olimpiai bronzérmes kenus, a Domino-BHSE erősítőtermi edzéseit irányító Zala György a válogatott munkájába is bekapcsolódik. A kecskeméti Volvo-kupán már bemutatkozott a súlyzók között a nem honvédos pólósoknak is, és az együttműködés sikeresnek tűnik.

A sportdiplomáciai kérdésekről szólva a kapitány nem kertelt: "Nagyváradon, az olimpiai selejtezőn meg tudtuk állapítani, ki csal és ki nem, ezeket a tapasztalatokat majd hasznosítjuk Pekingben. Persze, nagyon sok múlik azon, mit produkál a magyar játékvezető, Kiszely Gábor, milyen meccsekre küldik..."

Forrás: Getty Images

A csapat orvosa, Pavlik Gábor közölte, a táplálék-kiegészítők frontján nem túl jó a helyzet, a doppinglabor megszűnésével ugyanis eltűnt az a lista, amely a bevizsgált, legálisan szedhető szereket tartalmazta. "Máskor sem, de az olimpia évében különösen nem megy, hogy nincs kínálat, meg azt sem lehet mondani, hogy szedd be a saját felelősségedre..." - dohogott a doktor.

Végül Kemény Dénes közölte, felháborítónak tartja, hogy két hete senki sem kért elnézést azért, hogy a legutóbbi válogatott torna zárónapján, a mérkőzés előtt három órával a MACS ellenőrei doppingtesztre rendeltek négy vízilabdázót.

"Teleitták magukat vízzel, hogy produkálni tudjanak, ami nonszensz, hiszen ők is azért küzdenek, hogy bekerüljenek a pekingi csapatba. A szakmai hozzáértést is megkérdőjelezi, hiszen a mérkőzés előtt vizsgálni értelmetlen, mert akkor utána még simán be lehetne dobni valamit, nem mintha ez nálunk előfordulhatna. Csak jelzem, hogy ilyen nincs, ez felháborító!"

A MOB vezetői jelezték, a jövő szerdán esedékes sportágvezetői értekezleten - amelyen a doppingellenőrzés kérdései lesznek napirenden - jelzik a MACS vezetőinek a pólósok panaszát, amely nem egyedülálló.